Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Валентин – празнични гледки от София

Червени балони във формата на сърца – цветни усмивки насред сивата премяна на зимна София. Специално организирани базари за 14 февруари. Червени рози, които струват два и дори три пъти по-скъпо в сравнение с всеки друг ден от годината. Забързани и притеснени хора, сред които и такива в чудене, дали са намерили най-добрия подарък за половинката си... Ето така изглежда 14 февруари в София. 

Оказва се, българите не свързваме днешния ден непременно с червеното вино, вкусния шоколад и плюшените мечета, които заявяват вместо нас "Обичам те!". Въпреки това, малка разходка из тематичните базари на любовта никой не отказва.

Този ден изглежда различно за всеки – едни изобщо няма да го отбележат, други просто ще празнуват, без значение от повода, а трети ще осъществят "междукултурен диалог" между привнесения Свети Валентин и традиционния български празник Трифон Зарезан, почитан днес по стар стил. Чуйте анкетата, която Станислава Гайдажиева записа по улиците на София:

Без значение с какво събитие свързвате датата 14 февруари, ние ви желаем обич и окриляващи мигове с любими хора!

Снимки: Станислава Гайдажиева

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Летни температури и в четвъртък

В четвъртък, 26 септември, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от изток, в Източна България до умерен от югоизток. Максималните температури ще бъдат между 26° и 31°, в София – около 27°. В планините ще бъде предимно слънчево,..

публикувано на 25.09.24 в 19:45

Крафт бира ще се лее в края на седмицата по софийската улица "Хмел"

20 български пивоварни ще предложат своите уникални бирени рецепти по време на фестивала “Улица Хмел”, който ще се проведе в края на седмицата - на 27, 28 и 29 септември, при пилоните на НДК в центъра на София. Участниците ще ни предложат да..

публикувано на 25.09.24 в 10:45
Росица Матева

Гласуваме и с машини в 9353 секции в цялата страна

На парламентарните избори на 27 октомври избирателите ще могат да гласуват с машини в общо 9353 секции в цялата страна, съобщи зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева. Тя припомни, че според Изборния кодекс..

публикувано на 25.09.24 в 09:23