Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Офанзивата около Бахмут става все по-ожесточена

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През последните 24 часа руската армия е изстреляла повече от 40 ракети по територията на Украйна, като ракетите са били от различни типове. В украинския град Бахмут, където от месеци насам се водят тежки сражения, шест хиляди цивилни граждани продължават да живеят в изключително тежки условия. Заради засилените руски атаки, през последните дни, украинският вицепремиер Ирина Верешчук призова местните жители да се евакуират възможно най-бързо, са аргумента да реагират адекватно, като "спазващи закона и патриотични граждани".

Само през последните 24 часа в Бахмут са загинали петима цивилни, а други девет са били ранени, затова Верешчук не скри изумлението си от желанието на хората да останат в града и заяви, че те не само излагат на опасност себе си, децата си и близките си, но и създават рискове за доброволците, които се опитват да им помогнат и пречат на украинските бойци. Според украинските власти, руските сили възнамеряват да превземат Бахмут до 24 февруари, за да отбележат първата годишнина от нахлуването си в Украйна. По думите на основателя на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, превземането на украинския град Бахмут в Донецка област може да отнеме седмици. Той обвини за липсата на успехи на фронта "чудовищната бюрокрация" в Русия и се оплака, че вече е лишен от възможността да вербува затворници, които да воюват в редовете на частната военна компания “Вагнер”, съобщи кореспондентът на БНР в Москва. По неофициална информация, набирането на затворници продължава, но с него се занимава министерството на отбраната. 

Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщава, че в окупирания Луганск са пристигнали инструктори от Иран за обучителна мисия.

Междувременно 40 държавни ръководители от близо 100 страни, сред които и българския президент Румен Радев, се събраха на Международната конференция по сигурността в Мюнхен. Основна тема на дискусиите е войната в Украйна. Преди началото на форума пристигнаха някои от участниците, сред които бившият руски олигарх и критик на Кремъл Михаил Ходорковски и финансиста Джордж Сорос, който заяви, че ако Русия бъде разгромена във войната в Украйна, това ще доведе до нейното разпадане

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30