Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Долината на Струма" официална стана първата дестинация за винен туризъм

Снимка: villamelnik.com

В най-малкия български град Мелник трима министри откриха първия официален винен маршрут в страната. Министрите на иновациите и растежа Александър Пулев, на туризма Илин Димитров и на земеделието Явор Гечев символично връчиха табелите за винен маршрут на кметовете на Мелник и Сандански. Това стана в рамките на инициативата Дни на отворените врати на винарските изби по долината на Струма, 17-19 февруари 2023 г.

Винената посока "Долината на Струма" е определена като една от 12-те винарски дестинации на страната. По Плана за развитие на винения туризъм, винопроизводството в тези направления е обявено за нематериално културно наследство на България. Голяма част от местата за винен туризъм са разположени сред впечатляваща природа или са привлекателни заради самите лозови насаждения като забележителност, изтъкват винарите.

Министерствата на туризма и земеделието започват разработка на дигитална карта на България, съчетаваща културните, винените маршрути, фермерските пазари, природните и историческите забележителности на страната, съобщиха министрите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Засилен интерес към Черноморието за Великденските празници

Хотелиерите по морето вече се подготвят за новия туристически сезон. Засилен е интересът на български и чуждестранни туристи, главно от Румъния, към нашето Черноморие за Великден, който тази година ще отбележим на 5 май, съобщи БНТ. Тази година първите..

публикувано на 24.03.24 в 12:10

Рафтинг сезонът по река Струма край Кресненското дефиле вече започна

Любителите на рафтинга в България вече правят първите си спускания по река Струма край Кресненското дефиле. Месеците март, април и май са подходящи за групите, които търсят повече адреналин, тъй като реката е по-пълноводна и преживяването е..

публикувано на 20.03.24 в 07:30

Димитър, който създава красота, както го прави природата – във фермата за пауни в с. Сусам

Димитър Димитров отглежда кози, овошки, калифорнийски червеи, доскоро се е занимавал и с коне. Ала голямата му любов са пауните. В хасковското село Сусам той се грижи за 300 големи и 200 малки пъстроцветни пернати от 26 разновидности, става ясно от..

публикувано на 19.03.24 в 09:10