Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Нуждаем се не само от стратегия за спиране на войната в Украйна

Снимка: president.bg

"Нуждаем се не само от всеобхватна стратегия как да бъде спряна войната на Русия срещу Украйна, но и как да бъде спечелен мирът след това". Това заяви държавният глава Румен Радев на срещата на върха на страните от формата Б9 във Варшава.

Според Радев фокусът трябва да е върху постигането на рационален баланс между военни, икономически и дипломатически инструменти. Той подчерта, че продължаващата война на Русия срещу Украйна увеличава заплахата за мира, сигурността и стабилността не само на нашия регион, а и на цяла Европа.

"Конфликтът поставя на изпитание вече над година социалните и икономическите системи на европейските държави и налага търсенето на нови сигурни маршрути за доставки на енергийни и други ресурси за справяне с кризата", подчерта Радев. Той отбеляза, че влошената среда за сигурност изисква и реални действия за укрепване на националния отбранителен капацитет на отделните страни-членки на НАТО, който да допринася за общата сигурност. България оказва в рамките на своите възможности подкрепа за Украйна и ще продължи да подкрепя международните усилия в търсенето на устойчиво решение на войната в Украйна, изтъкна президентът.

Във формата за политически диалог, обединяващ страните членки на НАТО България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша, тази година участваха президентът на САЩ Джо Байдън и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Седмицата започва с приятно пролетно време

В понеделник  минималните температури в страната ще са между 9 и 12°, в София 9°. През деня ще е слънчево, но над Североизточна България ще се заоблачи и на места там след обяд ще превали. Максималните температури ще са от 20 до 25°, по морето и..

публикувано на 26.05.24 в 16:32
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Служебният премиер Димитър Главчев ще се срещне с шефа на НАТО Йенс Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристигна в София. На 27 май той ще приветства пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която заседава в столицата. Приветствия ще направят също председателя на Парламентарната асамблея на..

публикувано на 26.05.24 в 16:12
Калин Стоянов

България няма да допусне намеса и дезинформация в изборите на 9 юни

С Министерството на електронното управление и Централната избирателна комисия няма да допуснем намеса в евровота и парламентарния вот на 9 юни, увери служебният вътрешен министър Калин Стоянов пред Парламентарната асамблея на НАТО  в София. „Понятието..

публикувано на 26.05.24 в 14:13