Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ню Йорк почетоха националния празник на България

Кметът Ерик Адамс лично поздрави присъстващите

13
Снимка: БУ "Хр.Ботев" - Ню Йорк

Българският национален флаг беше издигнат в Ню Йорк сити по случай националния ни празник 3 март. Градоначалникът Ерик Адамс отдели от времето си и лично уважи българското събитие в търговското сърце на Ню Йорк – Боулинг Грийн, недалеч от Уол Стрийт. Ученици от най-голямото българско училище в Ню Йорк - "Христо Ботев", му подариха шал с българския флаг и мартеничка, изработена от възпитаниците на школото. Събитието се провежда по инициатива на Генералното консултство на България в американския град. 

Кметът на Ню Йорк приема българските символи

Българското събитие беше почетено също от Ибрахим Куртулус - заместник-председател на асоциация “Боулинг Грийн”, Едуард Мермерстийн – началник на отдел “Международни отношения” в кабинета на кмета на Ню Йорк, Кристина Лукас от фондация “Америка за България, Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, Любомира Георгиева - консул на Република България в Ню Йорк и офицер Георги Обрейков от полицията на град Ню Йорк.


Празникът завърши с хоро, а българските ритми развеселиха и стоплиха жители и гости на града в студения мартенски ден, съобщиха за Радио България от Българското училище "Христо Ботев" в Ню Йорк. 


В галерията можете да разгледате още снимки от отбелязването на националния ни празник в американския мегаполис.

Снимки: Училище "Христо Ботев" - Ню Йорк

По публикацията работи: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Боряна Мургина: Логопед е нужен и за българчетата от неделните училища в чужбина

Човекът е част от обществото и трудно би живял без да общува. Затова грижата за доброто представяне пред другите започва още в ранна възраст, когато се учим да говорим. Всичко започва в семейството, но забързаният начин на живот забавя развитието в..

публикувано на 28.03.24 в 12:10

Правителството отпусна средства за българските общности в ЮИЕ

Министерският съвет одобри средства до 2 100 000 лева по Програмата за подкрепа на организациите на българските общности в Албания, Сърбия, Косово, Украйна и Молдова и на граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание за работа..

публикувано на 27.03.24 в 16:43

Българско училище "Гергана" ще отбележи тържествено 20-ия си рожден ден

По традиция българската общност в американския североизток празнува Деня на българската просвета и култура и славянската писменост 24 май с редица концерти. Особено тържествено празникът ще бъде отбелязан от българското училище и хор "Гергана" в..

публикувано на 27.03.24 в 16:37