Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сложната структура на Европейския съюз беше дискутирана в София

Снимка: institutfrancais.bg

На 9 март, в рамките на Месеца на франкофонията и в годината, в която България отбелязва трийсет години от членството си в Международната организация на франкофонията, Френският институт у нас, в партньорство с Посолството на Белгия и СУ "Св. Климент Охридски" организираха конференция на тема: "Европейското изграждане: предизвикателства и бъдещи перспективи". Тя е част от поредица дискусии, посветени на Европа.

Сложната структура на Европейския съюз обсъдиха Лоик Грар – професор по публично право в Университета на Бордо и председател на Френската асоциация по европеистика, Жан Кромбоа – преподавател по европеистика в Американския университет в България и Илдико Отова, преподавателка в НБУ и в СУ "Св. Климент Охридски".

Лоик Грар, Жан Кромбоа и Илдико Отова

Лоик Грар представи модел на Европа като концентрични кръгове, въведен от Жак Делор (председател на Европейската комисия между 1985 и 1995 г.) или совалка на няколко нива с твърдо ядро, около което гравитират останалите страни :

"Можем да бъдем в едно семейство и да не напредваме с една скорост", смята той. По думите му, заедно можем да постигнем това, което не е възможно да се направи индивидуално.

Около мобилност, миграция и гражданство се артикулира представата за ЕС според Илкито Отова. Разговорът трябва да се връща към индивидуалните истории, смята тя.

По думите на Лоик Грар е необходим нов наратив за Европа и той е свързан с основния риск днес – екологичния.

"Според мен приоритетът на дискурса за Европа трябва да бъде зелена Европа, защото България, Франция или Белгия поотделно няма да стигнат далече", заяви той.

Снимки: institutfrancais.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30

По съседски: Събития с балкански адрес

Скопие твърди, че България няма проект за жп връзка по Коридор №8 Изграждането на жп линията от Крива Паланка до България по Коридор №8 може да загуби финансирането от ЕС, поради непроведени търгове и несключени договори. Това пише в..

публикувано на 28.06.24 в 10:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58