С приготвянето на 1500 сладоледа с черешов сироп тази вечер на площад "Велбъжд" в Кюстендил започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни, предаде кореспондентът на БНР в града Кирил Фалин.

Специално за събитието, което по традиция събира хиляди гости от страната и чужбина, Институтът по земеделие край града готви изложба с перспективни сортове череши за страната и региона.

Ще има и множество конкурси - за най-красиво и атрактивно аранжиран щанд с череши, за най-едра череша. Следва да отбележим, че миналата година рекордьорът от близкото село Граница беше с диаметър 36 милиметра.

Тази вечер в рамките на събитието се очаква концерт на легендарната българска група "Акага", а в събота на сцената ще качат Елица Тодорова, Миро и Дивна.
Сред атракциите е и алея на занаятите, както и безплатни туристически обиколки на забележителностите в град Кюстендил.

Вижте още любопитни материали за традициите на Кюстендилския край:
Хладните есени вечери ни дават повод да се потопим в уютната атмосфера на софийските ресторанти и да опитаме нови вкусове, вдъхновени от световни кулинарни тенденции. Водеща италианска платформа за пътуване горещо препоръчва София през есента..
От днес започва годишният планов ремонт на шести блок на АЕЦ "Козлодуй", който се очаква да продължи до началото на декември, съобщиха от атомната електроцентрала. По време на престоя ще бъде направена цялостна профилактика и техническо..
В 04:00 ч. българско време на 26 октомври 2025 г., трябва да превъртим стрелките на часовниците с един час назад. Това означава един час повече сън, но той не елиминира стреса за организма в резултат на смяната на биологичния график – посочват..
В "България днес" на 24 октомври слушайте: 01:19 – Актуално от България и сънародниците по света 11:32 – По съседски –..
В събота , 25 октомври, минималните температури ще са от 6 до 11°, в София – 6°. През деня временно разкъсване и намаление на облачността ще има над..
Хладните есени вечери ни дават повод да се потопим в уютната атмосфера на софийските ресторанти и да опитаме нови вкусове, вдъхновени от световни..