Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авангардни сортове череши показват на Празника на черешата в Кюстендил

Снимка: БНР-архив

С приготвянето на 1500 сладоледа с черешов сироп тази вечер на площад "Велбъжд" в Кюстендил започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни, предаде кореспондентът на БНР в града Кирил Фалин.



Специално за събитието, което по традиция събира хиляди гости от страната и чужбина, Институтът по земеделие край града готви изложба с  перспективни сортове череши за страната и региона.


Ще има и множество конкурси - за най-красиво и атрактивно аранжиран щанд с череши, за най-едра череша. Следва да отбележим, че миналата година рекордьорът от близкото село Граница беше с диаметър 36 милиметра.



Тази вечер в рамките на събитието се очаква концерт на легендарната българска група "Акага", а в събота на сцената ще качат Елица Тодорова, Миро и Дивна.

Сред атракциите е и алея на занаятите, както и безплатни туристически обиколки на забележителностите в град Кюстендил.



Вижте още любопитни материали за традициите на Кюстендилския край:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25