Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според изследване на "Галъп":

Първите две формации - с изравнени резултати на изборите, третата също е под въпрос

Ако изборите се провеждаха сега, ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат почти еднаква подкрепа с 27,2% и 26,6%. След тях се нареждат ДПС и „Възраждане“ пак със сходни резултати, съответно с 13,4% и 12,3%. БСП запазва петото място с 7,3%. Близо до бариерата са „Български възход“ с 3,7%, „Има такъв народ“ – с 3,4% и „Левицата“ – с 3,2%.

Данните са от проучване на „Галъп интернешънъл болкан“ за БНР, което отчита нагласите от началото на кампанията, която тепърва се проявява. Затова и на числата за момента се гледа като на актуална снимка на нагласите, а не като на прогноза. При близки стойности, колебания в активността, политическа криза и т.н., са възможни динамични развития, включително в последния момент.

Според проучването, заявилите, че ще гласуват са 40,6%, което предполага активност, близка до тази от предходните избори. Около 4,4 % от тях са посочили, че ще упражнят правото си на глас с „Не подкрепям никого“.

Изследването на Галъп е проведено между 24 февруари и 3 март 2023 г. сред 1008 души по метода „лице в лице“ с таблети.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стефан Димитров

Подготовката на изборите зад граница върви по план

От Министерството на външните работи обявиха, че получават достатъчно средства за организацията на изборите зад граница. Служебният външен министър Стефан Димитров увери, че подготовката върви по план. В МВнР е сформирана работната група..

публикувано на 11.04.24 в 18:55

Честността на вота е без алтернатива, обеща служебният премиер

За служебния кабинет честните избори ще бъдат приоритет и са без алтернатива. Той ще се противопостави по всякакъв начин на купения вот. Това обяви на първото заседание на новото правителство премиерът Димитър Главчев. По думите му, предстои..

публикувано на 11.04.24 в 15:25
Димитър Кангалджиев

Димитър Кангалджиев поема овакантения пост на главен секретар на МВР

Длъжността "главен секретар на МВР" ще изпълнява главен комисар Димитър Кангалджиев, досегашен заместник главен секретар, съобщиха от МВР. Той ще замени на поста Живко Коцев до назначаването на титуляр. Президентът отстрани главния секретар на..

публикувано на 10.04.24 в 18:49