Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Не се очаква ескалация след американо-руския инцидент над Черно море

Снимката е илюстративна
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Руски изтребители Су-27 принудиха американски безпилотен самолет да падне в Черно море. Белият дом и Пентагонът осъдиха случилото се, а руското военно министерство заяви, че техните изтребители не са влезли в контакт с американския дрон. От Вашингтон твърдят, че дронът е летял в международното въздушно пространство, когато на 14 март сутринта е бил прехванат от два изтребителя Су-27. След поредица от обливания с изпуснат от руския самолет керосин, е била закачена перката на безпилотния апарат и той е потопен. Според ТАСС причина за падането на дрона е рязка маневра.

Москва разглежда инцидента над Черно море като провокация, заяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, след като беше извикан в Държавния департамент за обяснение. Американската страна е изразила протест заради "непрофесионални действия" от руска страна, каза Антонов. Той подчерта, че Москва не е заинтересована от конфронтация, а от прагматични отношения с Вашингтон, предава REUTERS.

Според базираният в САЩ Институт за изследване на войната – ISW при инцидента няма нищо, което да предизвика ескалация в руско-американските отношения и президентите на двете страни "запазват своята свобода за избор, как да реагират при подобни инциденти. Като се отчетат нееднократните обещания на президента Джо Байдън да избегне въвличането на американски войски в пряк конфликт с Русия, а така също явното и нееднократно демонстрирано от Кремъл нежелание за влизане във война с НАТО, няма причини подобни инциденти да доведат до опасна ескалация", твърдят експертите на ISW.

Свалянето на дрона MQ-9 Reaper е станало на югоизток от украинския о-в Змийски в международното въздушно пространство, коментира говорителят на украинските военновъздушни сили полк. Юрий Игнат. "Разузнавателните полети на MQ-9 Reaper над въздушното пространство на Украйна са съгласувани с Киев в рамките на партньорството с НАТО в акваторията на Черно море и се провеждат съвместно с разузнавателните самолети RC-135 и H10 Poseidon", казва Игнат, цитиран от УНИАН.

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон ще посети на 15 март българските военни заводи в Сопот. Там той ще се срещне с представители на българската отбранителна индустрия и ще разговаря със служебния министър на отбраната Димитър Стоянов и зам.-министъра на икономиката и индустрията Ирина Щонова. Посещението на Бретон е в рамките на инициативата на ЕС за спешно увеличаване на производството на боеприпаси за Украйна. Междувременно Съветът на ЕС реши да увеличи средствата по Европейския механизъм за подкрепа на мира до 7,979 милиарда евро, за да може да бъдат посрещнати допълнителните разходи за въоръжение, предоставяно на Украйна.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников съобщи, че на 15 март ще има нова среща на формата "Рамщайн", координиращ доставките на оръжия за Украйна, като ще се обсъжда предоставянето на кораби, предава DPA.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30