Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на финансите предложи данъчни промени

Снимка: БГНЕС

След като Министерският съвет одобри проект на Закон за държавния бюджет за 2023 г. с дефицит от 3% Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проект за промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

В проекта се предлагат данъчни изменения, чрез които да се създадат допълнителни източници на приходи в държавния бюджет, да се подобри събираемостта на приходите така, че да се постигне заложеният дефицит.

Сред промените е премахване на част от данъчните и акцизни отстъпки, въведени покрай здравната и икономическа кризи от последните три години като недоказали ефективността си по отношение подпомагането на потребителите и пазара. Предлага се и заплащането на солидарна вноска за свръхпечалбите, генерирани в периода от 1 юли 2023 г. до 31 декември 2023 г.

За периода 2020-2022 г. държавата е предоставила 11,2 млрд. лева под формата на помощи, компенсации и намалени данъчни ставки - от тях помощи и компенсации на бизнеса, свързани с пандемията Covid-19, енергийната криза и военните действия в Украйна общо в размер на 10,3 млрд. лв., и 908,7 млн. лв. загуба за бюджета вследствие на намалени ДДС ставки, освобождавания от облагане с акциз, посочват от финансовото ведомство. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

13 май е Денят на данъчната свобода за 2024 г.

Институтът за пазарна икономика съобщи, че 134 дни са били нужни на работещите българи, за да се издължат на държавната хазна. Средно за един ден българите изработват 562 млн.лв.  Икономистите използват заложените приходи в бюджета в размер на 75,3..

публикувано на 11.05.24 в 11:15

В София вече има водородна зарядна станция

Първата водородна зарядна станция за страната ни – в рамките на Центъра за компетентност “Хитмобил”, беше официално открита в София. Съоръжението е изработено от австрийската фирма EDC-ANLAGENTECHNIK. “ Това е първата в България и региона полева..

публикувано на 11.05.24 в 09:02

България и Южна Корея укрепват връзките в енергетиката

България и Република Корея ще подпишат споразумение за сътрудничество за насърчаване на контактите в енергийната сфера. За това се договориха министърът на енергетиката Владимир Малинов и посланикът на Република Корея у нас Бе Дженгин. От..

публикувано на 10.05.24 в 18:10