Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В защита на Украйна се сражава батальон от украински българи

Татяна Станева
Снимка: Ангелина Пискова

Батальон базиран в Болград и съставен предимно от украински българи се сражава за Украйна срещу Русия, каза пред БНР украинската българка Татяна Станева - сценарист, режисьор и продуцент на филма "Място на силата". Лентата проследява съдбата и живота на бесарабските българи и беше показана в българското посолство в Брюксел. Авторката отхвърли пропагандното твърдение разпространявано в България, че украинските българи са разделени по отношение на руската агресия.

"Снимах по цяла Бесарабия, познавам много хора. Сред моите приятели нямам нито един русофил. Не знам откъде ги вадят, откъде ги взимат. Сигурно има такива. Но няма по-голямо доказателство от загиналите герои – българи, които умират за свободна Украйна. На 24 март ще имаме благотворителен търг, на който събираме  средства за 88-ия батальон, който е базиран в Болград и който се състои предимно от българи", каза Станева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български деца написаха свои закони в столицата на щата Тексас

Ученици от Първо българско училище “Елин Пелин“ – клон в Остин, Тексас, написаха свои закони на занятие по повод 16 април – Деня на Търновската конституция, стана ясно от публикация във фейсбук. “Всички хора правят смешки”, “Всяко дете..

публикувано на 18.04.24 в 18:48

Може да се подават заявления за гласуване в чужбина на 9 юни

До 14 май българските граждани могат да подадат заявления за гласуване извън страната за двата вида избори - за европарламент и за Народно събрание, които ще се произведат на 9 юни. Това става известно от решение на Централната избирателна комисия...

публикувано на 18.04.24 в 17:26

Йорданка Христова ще бъде гост на третия Парад на България в Чикаго

Грандамата на българската поп музика Йорданка Христова ще е специален гост на третия Парад на България в Чикаго по случай 24 май, съобщи bgvoice. Парадът събира на едно място всички български училища, фолклорни и танцови състави, културни..

публикувано на 17.04.24 в 22:05