Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В защита на Украйна се сражава батальон от украински българи

Татяна Станева
Снимка: Ангелина Пискова

Батальон базиран в Болград и съставен предимно от украински българи се сражава за Украйна срещу Русия, каза пред БНР украинската българка Татяна Станева - сценарист, режисьор и продуцент на филма "Място на силата". Лентата проследява съдбата и живота на бесарабските българи и беше показана в българското посолство в Брюксел. Авторката отхвърли пропагандното твърдение разпространявано в България, че украинските българи са разделени по отношение на руската агресия.

"Снимах по цяла Бесарабия, познавам много хора. Сред моите приятели нямам нито един русофил. Не знам откъде ги вадят, откъде ги взимат. Сигурно има такива. Но няма по-голямо доказателство от загиналите герои – българи, които умират за свободна Украйна. На 24 март ще имаме благотворителен търг, на който събираме  средства за 88-ия батальон, който е базиран в Болград и който се състои предимно от българи", каза Станева.


БНР подкасти:

Още от категорията

Дни на българското документално кино се провеждат в Босилеград

Начало на петдневния кино маратон беше дадено с филма „Моралът е доброто“ на Веселин Диманов, който спечели наградата на Българските филмови дейци “Васил Гендов” за най-добър дебют на документален филм за 2023 г.  Киноразказът за живота и..

публикувано на 09.06.23 в 12:36

Деца от две български училища представиха свои филми във Висбаден

Филмите Touch (автори: 3.ж клас от 81 СУ “Виктор Юго” в София) и Торнадо (автори: група ученици от ОбУ “Неофит Рилски”, с. Дерманци) представиха България на годишния фестивал на програмата „Киното, сто години младост“ в германския град..

публикувано на 08.06.23 в 17:50
Снимка: Югозападен университет

Директори на български училища от Европа се събраха в Благоевград

Утвърждаването на българистиката в чужбина и преподаването на български фолклор в неделните училища зад граница са на фокус в провеждащия се обучителен семинар в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Поканата е била отправена към директорите на..

публикувано на 08.06.23 в 14:46