Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годни ли са за консумация яйцата от Украйна става ясно днес

Снимка: БГНЕС

Резултатите от лабораторното изследване на внесените от Украйна кокошки яйца ще станат ясни днес, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните. С помощта на взетите проби ще бъде установено дали те съдържат радиоактивност, тежки метали, инхибитори или остатъци от ветеринарномедицински препарати.  

В периода 9-19 март т.г. от Украйна и Латвия са внесени над 2,6 млн. яйца, но всички пратки са имали необходимите документи и сертификати, че произлизат от ферми с доказан произход и са одобрени за внос в ЕС, уточняват от агенцията.  

Междувременно от Съюза на птицевъдите предупредиха, че яйцата от Украйна може да се появяват на нашия пазар като български. Според БАБХ обаче всяко от тях носи на черупката си код за произход.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев пристига на работно посещение в Унгария

Войната в Украйна трябва да бъде прекратена по дипломатически път

България ще продължи да бъде надежден доставчик на енергийни ресурси за Унгария, заяви президентът Румен Радев след среща с унгарския си колега Тамаш Шуйок в Будапеща. В отговор унгарският държавен глава изтъкна, че България играе ключова роля в..

публикувано на 25.05.24 в 15:12
Валентин Мундров

Министърът на електронното управление не очаква технически проблеми с машините за гласуване

“ Технически проблеми с машините за гласуване на изборите на 9 юни няма да има .” Това заяви служебният служебният министър на електронното управление Валентин Мундров по повод завършилата проверка за удостоверяване на техническите устройства. Той..

публикувано на 25.05.24 в 11:21
Атанас Запрянов

България е цел на хибридната агресия на Русия

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов заподозря опити за руска намеса в изборите за български и за европейски парламент на 9 юни т.г. “ Целта на Кремъл в момента е да повлияе директно в предстоящите избори ”, заяви той в първия ден на..

публикувано на 25.05.24 в 10:31