Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинският президент търси контакт с Китай

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски отправи покана към китайския президент Си Цзинпин да посети страната му. "Готови сме да се срещнем с него", каза Зеленски пред АР, откроявайки китайския президент като един от най-значимите и стратегически важни световни лидери, които все още не са посещавали Украйна. "Искам да разговарям с него. Имах контакти с него преди пълномащабната война. Но повече от една година, не съм имал нов контакт", поясни Зеленски.

За всяко конкретно мирно предложение Си Цзинпин е длъжен непосредствено да контактува с президента Владимир Зеленски, това заяви британския премиер Риши Сунак пред комитета по процедурни въпроси в в палатата на общините в британския парламент. Сунак смята, че последните действия на Пекин в руската агресия срещу Украйна са разрушили китайската позиция за неутралитет. Същевременно премиерът приветства китайската позиция за запазване на териториалната цялост на Украйна. 

Украйна задължително трябва да получи изтребители F-16 или други самолети от четвърто поколение. Но не сега, а в бъдеще. Сега западните партньори трябва да се съсредоточат върху предаването на средства за противовъздушна отбрана, ракети и бронетехника. Това заяви пред пред комитета по въоръженията в Сената на САЩ шефът на Пентагона ген. Лойд Остин.

За последната седмица руските сили са успели да превземат в Бахмут около два квадратни километра и вече държат около 65% от града, обяви Институтът за изследване на войната – ISW. Руското настъпление вече е съсредоточено в дъга от около 160 километра по фронта, като особено тежки са атаките срещу Авдеевка, която също се опитват да обкръжат и превземат. Градът се намира точно срещу Донецк и Русия се опитва да го превземе още от 2014 г.

Запитан от AP защо украинците защитават Бахмут, украинският президент Володимир Зеленски заяви: "Ако Бахмут се предаде на руските войски, техният президент Владимир Путин ще продаде тази победа на Запада, пред своето общество, Китай и Иран“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резултатът от вота на 9 юни ще се реши в последните два дни

40,2 % от имащите право на глас са готови на 9 юни да отидат до урните. 3,5% са заявили, че ще гласуват с „Не подкрепям никого“. За изборите за Европарламент са готови да гласуват 37,7% от имащите право, а 3,1% декларират твърдо намерение за гласуване..

публикувано на 07.06.24 в 09:42

Слънчев и топъл петък

В петък, 7 юни, ще бъде слънчево. Следобед над планинските райони ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали. Ще духа слаб вятър, предимно от изток. Максималните температури ще бъдат между 28° и 33°, в София – около 28°...

публикувано на 06.06.24 в 19:40

България днес - 6 юни 2024 г.

В „България днес“ на 6 юни се отправяме към Милано за фестивала „Светът у дома“, чиято цел е взаимното опознаване и диалогът между различните общности на територията на италианския мегаполис. България участва за първи път като единствен представител на..

публикувано на 06.06.24 в 19:00