Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2023

България отново гласува!

Избираме 240 депутати, които ще съставят 49-ото Народно събрание на страната

Както и да живее българинът, идват избори... Точно в 7:00 часа днес започна изборният ден, в който за пети път в последните две години с гласа си трябва да формираме законодателния орган на държавата.

Повече от 6 милиона и половина българи имат право да упражнят гражданската си воля за по-доброто бъдеще на страната, според техните разбирания и убеждения. Това са всички български граждани, навършили 18 години, които не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода без значение от държавата, в която се намират. При провеждане на избори за народни представители нямат право да гласуват лицата със статут на постоянно пребиваващи в Република България, които не са български граждани.

От Централната избирателна комисия уточняват, че единственият документ, който дава право на гласуване в страната е валидна лична карта или зелен паспорт само за родените до 31.12.1931 г. и то по постоянен адрес. Изключение се прави за гражданите, които предварително са заявили желание да гласуват по настоящ адрес и за студенти с електронна студентска книжка, след представяне на подпечатано уверение от висшето училище, в което учат, удостоверяващо редовното им обучение за съответния семестър на настоящата учебна година. Не се допуска гласуване с международен или друг паспорт, шофьорска книжка или друг документ.

За доверието на избирателите се борят 4566 кандидат-депутати, представители на 15 партии и 7 коалиции. По традиция гласуването в България се провежда в общо 31 многомандатни избирателни района (МИР), обособени според областите в страната, всеки от които ще излъчи конкретен брой представители в бъдещия парламент, като минимумът е 4-ма. Изключение правят столицата София, която включва три многомандатни избирателни района и Пловдив - разделен на два МИР.

Промени тази години има. След множество дебати в 48-ото Народно събрание хартиената бюлетина отново беше върната и днес всеки избирател, включен в изборна секция с повече от 300 гласоподаватели, ще може да избира как да гласува – чрез машина или с хартиена бюлетина. Общо за страната избирателните секции са 11 818, като в 9 366 от тях са разположени и машини.

Само с хартиени бюлетини ще се гласува в секциите с до 300 избиратели, тези в лечебните заведения, в домовете за възрастни хора и други специализирани институции, както и на плавателните съдове под български флаг, в арестите и местата за изтърпяване на наказание „лишаване от свобода“.

Гласуване може да става и с подвижна избирателна секция, при положение, че до 18 март е било подадено заявление за откриването на такава. На територията на всяка община се назначава най-малко една подвижна секционна избирателна комисия при наличие на подадено заявление до ЦИК от не по-малко от 10 избиратели до края на месец март. Допуска се гласуване с придружител само при невъзможност по здравословни причини гражданин сам да упражни правото си на вот. От ЦИК уточняват, че неграмотността не е такова условие.

За първи път се въвежда и видеонаблюдение в местата за гласуване, а след края на изборния ден ще бъде заснето и броенето на бюлетините.

По закон изборният ден продължава до 20:00 часа. Ако след този час пред изборната секция има избиратели, които не са гласували, те ще могат да го направят, но не по-късно от 21:00 часа.

87.7 милиона лева струва на България провеждането на днешните пети предсрочни парламентарни избори. Дали те ще са последни за тази година или ще допълнят поредица изборни дни - 4 април, 11 юли, 14 ноември 2021 г. и 2 октомври 2022 г., предстои да видим.

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Споразумението с “Боташ” да се предоговори, реши парламентът

Народното събрание възложи на енергийния министър да предприеме действия за предоговаряне на споразумението между “Булгаргаз” и турската енергийна компания “Боташ” за доставка на газ, за да бъдат защитени интересите на българското дружество и на..

публикувано на 20.04.24 в 09:40
Жечо Станков

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" влезе в парламента

На извънредно 4-часово заседание Народното събрание разгледа доклада на временната парламентарна комисия по повод споразумението между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Депутатите възложиха на министъра на..

публикувано на 19.04.24 в 19:35
Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53