Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Избори 2023

България отново гласува!

Избираме 240 депутати, които ще съставят 49-ото Народно събрание на страната

Както и да живее българинът, идват избори... Точно в 7:00 часа днес започна изборният ден, в който за пети път в последните две години с гласа си трябва да формираме законодателния орган на държавата.

Повече от 6 милиона и половина българи имат право да упражнят гражданската си воля за по-доброто бъдеще на страната, според техните разбирания и убеждения. Това са всички български граждани, навършили 18 години, които не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода без значение от държавата, в която се намират. При провеждане на избори за народни представители нямат право да гласуват лицата със статут на постоянно пребиваващи в Република България, които не са български граждани.

От Централната избирателна комисия уточняват, че единственият документ, който дава право на гласуване в страната е валидна лична карта или зелен паспорт само за родените до 31.12.1931 г. и то по постоянен адрес. Изключение се прави за гражданите, които предварително са заявили желание да гласуват по настоящ адрес и за студенти с електронна студентска книжка, след представяне на подпечатано уверение от висшето училище, в което учат, удостоверяващо редовното им обучение за съответния семестър на настоящата учебна година. Не се допуска гласуване с международен или друг паспорт, шофьорска книжка или друг документ.

За доверието на избирателите се борят 4566 кандидат-депутати, представители на 15 партии и 7 коалиции. По традиция гласуването в България се провежда в общо 31 многомандатни избирателни района (МИР), обособени според областите в страната, всеки от които ще излъчи конкретен брой представители в бъдещия парламент, като минимумът е 4-ма. Изключение правят столицата София, която включва три многомандатни избирателни района и Пловдив - разделен