Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2023

Нашенците в Словакия не искат избори до дупка

Снимка: БТА / Посолство на РБ в Словакия

Единствената изборна секция в Словакия е в столицата Братислава, там гласуват сънародниците ни от близките райони на Словакия, Чехия и от Австрия. Секцията отворила врати в 7.00 ч. сутринта и още в първата минута влязъл първият гласоподавател. Това подсказало на секционната комисия, че интерес към изборите има, и до ранния следобед там гласували 175 наши сънародници. Само за сравнение най-голям брой гласуващи имало на предишните избори, когато броят им достигнал 222-ма човека, а на настоящите се очаква тази бройка да бъде надхвърлена.

Музикантът Стефан Илчев гласува в посолството ни в Словакия

Не се усеща умора у хората, идват и ентусиазирано гласуват – казва Габриела Примова, български консул в Словакия. „Идват с приповдигнато настроение и всички изказаха надежда, че тези избори ще са за последен път, а следващите ще са чак след 4 години“, обяснява тя.

„Всички идват да гласуват с надежда за по-добър и по-достоен живот, за да могат да се приберат в България. Очакват да се промени нещо към по-добро и така да се подреди страната, че да могат да живеят пак в родината и то нормално, както е навън. А иначе в Словакия сега предстоят също предсрочни избори и има много силна аналогия със случващото се в България. Тук се подобряват нещата и оптимизъм има, особено пък сред българите в Словакия - те винаги са много оптимистично настроени. Но има голяма разлика между вижданията за нужната промяна между българите, които гласуват в България и тези, които живеят в чужбина. Хората тук не искат да има избори до дупка, а по-бързо да се стигне до разбирателство и помирение между политиците в България.“


Снимки: БТА / Посолство на България в Словакия

По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook/ Асоциация за развитие на българската общност в Молдова

Българското беше представено в "Европейското градче" в Кишинев

"Европейско градче" беше открито в центъра на молдовската столица Кишинев на днешния 9 май, специално за Деня на Европа. В събитието се включиха президентът Майя Санду и еврокомисарят Йоханес Хан. В рамките на "Европейското градче" страните членки..

публикувано на 09.05.24 в 17:17
Снимка: БНУ

Българското школо в Кеймбридж празнува десети рожден ден

На 11 и 12 май, с празничен спектакъл и международен образователен форум, Българското неделно училище "Св. Иван Рилски" в Кеймбридж отбелязва 10 години от своето основаване. Започнало дейност с едва десетина ученици, днес училището е с филиали в..

публикувано на 09.05.24 в 09:25
Българо-Американска асоциация в Невада

Българската асоциация в Невада със специални сертификати за признание от управата на Лас Вегас

Българската общественост в американския щат Невада получи признание за ангажираност и принос в културния обмен и представянето на българското културно наследство и традиции.  Сертификатите за признание, издадени от кабинета на..

публикувано на 07.05.24 в 17:08