Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 6 април почитаме успението на св. Методий равноапостол Славянобългарски

Снимка: pravoslavieto.com

Св. Методий е по-големият брат на св. Константин- Кирил Философ. Замонашва се в манастира Полихрон след отказ от висша държавна кариера и заедно със св. Кирил създават първата славянска азбука. Придружава своя брат във всичките му дипломатически и духовни мисии, включително и във Великоморавия.  

След смъртта на св. Кирил, благодарение на св. Методий е продължено просветителското дело сред славяните. Въпреки козните на южнонемските епископи, Методий е ръкоположен от папата за първи архиепископ на Моравия и развива активно покръстване в Бохемия, Полша и сред новопоявилите се маджари в Панония. Той продължава книжовната дейност и превежда на славянски Стария завет. Първи събира житие за своя брат св. Константин-Кирил Философ и продължава да обучава многобройни ученици, които след смъртта му са приети в България.

За останките на св. Методий се знае малко, макар в Чехия да ги издирват вече три века. След смъртта му на 6 април 885 г. и опелото на славянски, гръцки и латински език, той е погребан в столицата на Великоморавия Велеград в "стената зад олтара на Света Мария". До днес не е сигурно къде се е намирала тази столица. Според част от чешките археолози това е било селището на река Морава при Микулчице.

През 1980 г. папа Йоан Павел II провъзгласява солунските братя Кирил и Методий за съпокровители на Европа, защото делото им е мост между Изтока и Запада, допринесло за културното израстване на Стария континент.

Текст: Иво Иванов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат..

публикувано на 01.01.24 в 11:16

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50