Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден за рисуване на птици

Снимка: bulgarian-illustration.com

Тази събота, 8 април, край Голямото езеро в Южния парк в София, всички любители на птиците са поканени да уловят в картина с бои, моливи, пастели или с фотоапарат техния живот в естествената им среда. Там, всяка утрин се разпяват над 65 вида представители на птичия свят, сред които големи и сини синигери, сойки, патици, косове и др. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата, в партньорство с Национален природонаучен музей – БАН, Дружество на анималисти, флористи и научни илюстратори – ДАФНИ и издателство "Българска илюстрация". 

В края на месеца пъстрите рисунки ще бъдат изложени в Националния природонаучен музей при БАН, а желаещите, които нямат възможност да дойдат в Южния парк, ще могат участват онлайн, като изпратят снимки на творбите си на milena@bulgarian-illustration.com до 24 април 2023 г. Издателство "Българска илюстрация" ще продължи темата за птиците в градска среда със специално издание.

Празникът води началото си от времето на Втората световна война, когато през 1943 г. в Лондон, седемгодишната Дори Купър посетила в болницата своя вуйчо, който страдал от депресия. В опита си да го разведри Дори го помолила да ѝ нарисува птица. Той успял да скицира по детски разкривена червеногръдка, която развеселила малкото момиче. Заразителният ѝ смях дал сили на вуйчо ѝ да се опита да гледа по-ведро на живота.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Посолство на Република България в Япония

Японски хотели популяризират българската кухня

От първата половина на май до 12 юли 2024 г. в шест хотела от веригата HULIC в Япония, в партньорство с Посолството на България в Токио се организира Фестивал на българската кухня, съобщават във Фейсбук от дипломатическата ни мисия в Страната на..

публикувано на 21.05.24 в 16:23

Лили Иванова беше удостоена с Почетния знак на президента

Легендата на българската естрада Лили Иванова беше удостоена с Почетния знак на президента. Отличието беше връчено след нейния концерт на 20 май в Народния театър "Иван Вазов" за изключителната значимост на цялостното ѝ творчество към българската..

публикувано на 21.05.24 в 14:10
Снимка: Facebook /Българско неделно училище „Св. св. Кирил и Методий “ - Атина

Да съхраниш езика си, да опазиш своята идентичност далеч от дома… в Атина

"Емиграция – доброволното или насилствено напускане за дълъг период от време на страната на обитаване и заселване в друга страна, причинено от някаква отрицателна промяна в живота, била тя природна, икономическа или военна." 861 054 са българите..

публикувано на 21.05.24 в 12:15