Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балчик и Варна посрещат празниците с пъстри килими от цъфнали лалета

Над 100 хиляди лалета в ботаническите градини на двата крайморски града

Снимка: ubg-bg.com

През тази пролет Ботаническата градина в Балчик ще зарадва гостите си с „Парада на лалетата“, наречен така заради цъфтящите в продължение на около месец и половина различни сортове луковични растения, съобщава сайтът bgtourismbg. Вече е започнал цъфтежът на засадените през есента 58 хиляди пролетни видове лалета, заедно със зюмбюли, нарциси и мускари. В идните седмици лалето, във всичките му разновидности, ще бъде господар на цветята в Балчик.

Около православния Великден гостите на Ботаническата градина ще могат да се разхождат и да се снимат на фона на големи пъстроцветни килими от общо 85 сорта лалета. 47 от тях са нови, отличаващи се с разнообразие в цветния спектър и неговите нюанси. Особено красиви и ефирни са обикновените, ресничести, божуровидни и дори многоцветни (с повече от един цвят на стъблото) сортове. Компания им правят и цветните площи, нашарени с други видове растения, като теменужка, незабравка, боянка, силене и пр.


Достоен конкурент на Балчик в това отношение е Варна. С богата палитра от багри и аромати започна цъфтежът на т.нар. колекция „Лалетата на Варна“ в Университетска ботаническа градина – Екопарк Варна.

През есента на 2022 г. там бяха засадени над 50 000 луковици лалета от над 70 сорта, които вече приветстват пролетта с разнообразните си цветове и форми. Колекцията лалета е в комбинация с два сорта кукувиче грозде – мускари. А цъфтежът им ще продължи до началото на месец май.

Вижте още:

Съставил: Венета Николова

Снимки: ubg-bg.com


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Безплатни туристически обиколки на български и английски организират във Варна

Историята и архитектурата на Варна ще са основен акцент в безплатни туристически обиколки на Варна, започнали на 1 май. Сборният пункт е пред Туристическия информационен център (Козирката). Планираните обиколки са с професионални екскурзоводи, част от..

публикувано на 02.05.24 в 06:30

У нас или в чужбина? Към 1 млн. българи ще пътуват по празниците

Тази година времето е на страната на българския туризъм!   Благодарение на безпрецедентно високите температури, уикенд почивките на планина или на село се "активираха" още в началото на април. Топлото време изкара на плажа и първите нетърпеливи..

публикувано на 30.04.24 в 05:15

Започнаха проверките за нелоялни практики при организирани туристически пътувания

По повод предстоящия активен сезон Министерството на туризма започна проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Двама от проверените до момента туроператори не са предоставили удостоверение за извършване на..

публикувано на 27.04.24 в 14:13