Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Велика сряда народните представители в новия 49-ти парламент се заклеха да служат на народа ни

| обновено на 12.04.23 в 13:06
Снимка: БГНЕС

Молих се за разум. Дълбоко вярвах, че разумът е основното необходимо нещо, за да има шанс България да се оттласне от дъното.” С тези думи на Велика сряда най-възрастният депутат Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС откри новото 49-о Народно събрание. По време на тържественото заседание, в присъствието на президента Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова, служебния кабинет начело с премиера Гълъб Донев, главния прокурор Иван Гешев, акредитирани посланици у нас, новите народни избраници се заклеха да спазват Конституцията и българските закони. Покана да бъдат официални гости на откриването не беше отправена към посланиците на Русия и Беларус. 

От председателското място, доайенът на новия парламент заяви, че народът все повече живее с чувство на липса на сигурност, на шанс за единение и надежда за нещо по-добро.  

Снимка: БТА
За съжаление днес отново се срещаме с омразата, с отказ от диалог, с глупави мантри за минало-бъдеще, услужливо пропускайки настоящето. Само днес, ние, живите създаваме онова, което ще е необходимо за бъдещето. Дори в "Божествена комедия" от Данте пътят от Ада към Рая минава през Чистилището. Останалото е абстрактна утопия за мечтатели”, добави Вежди Рашидов. 

В обръщението си към народните представители, държавният глава Румен Радев изтъкна, че първостепенна задача пред депутатите е да приемат държавния бюджет, “внесен от редовно правителство, което да се ангажира с дългосрочни политики и да носи отговорност за тях”. Ако обаче това не стане, служебният кабинет ще представи в парламента свой проектобюджет. 

Снимка: БТА

“Очаквам Народното събрание да подкрепи европейския курс, зададен от служебното правителство,като приеме разработените закони по ПВУ, които ще ускорят реформите, необходими за модернизацията на страната – каза още Румен Радев. – Очаквам НС да докаже, че правосъдната реформа е осъзната реална цел за развитието ни като справедливо и проспериращо общество, а не абстрактна тема.Очаквам да се поеме отговорност за националната сигурност.”  

В програмната си реч, Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС заяви, че първата политическа сила е готова да разговаря с всички парламентарно представени формации и да се съобрази с "различните аргументи". По думите ѝ, с вота си гражданите са показали, че политическата криза не може да бъде решена само от една партия или коалиция. 

Снимка: БТА
Общото в тези резултати, които очертават ясно разделителни линии в българското общество, е че показват единствения изход от настоящата ситуация. И той е възможен, само ако с взаимно уважение между партиите се постигат приемливи компромиси, съгласие по стратегически важните въпроси за страната и ефективно възстановяване на политическия диалог”, каза още Атанасова. 

От името на коалиция “Продължаваме промяната – Демократична България” бившият премиер Кирил Петков подчерта, че е крайно време политиците да започнат да решават проблемите на хората “не през изпразнената от съдържание риторика, а с реална програма, която да отразява истински важните приоритети пред България”.

Снимка: БГНЕС
Земеделието и подпомагане на малките и средни ферми трябва да стане национален приоритет – не е нормално да внасяме 70% от месото, 50% от доматите и 30% от млякото– продължи той. – Много райони в страната са напълно откъснати: без магистрали, без мостове, без тунели, без ЖП-линии. Цялото общество желае да скъса с корупцията и е крайно време да приемем Закона за антикорупционната комисия, както го изисква Планът за възстановяване и устойчивост.

Костадин Костадинов, лидер на третата политическа сила – “Възраждане”, обяви, че партията му е готова да преговаря с останалите политически сили по пет приоритета: запазване на финансовата независимост, недопускане България да бъде вкарана във войната в Украйна, както и фалит на държавата, предоговоряне на отношенията с ЕС, защитаване на националния интерес. Той коментира и внесените в деловодството на парламента подписи в подкрепа на референдум за запазване на българския лев до 2043 г.:

Снимка: БГНЕС
Възраждане” 
иска суверенът да каже дали е изгодно да приемем еврото, дали от това те ще станат по-богати, по-сигурни и по-спокойни или напротив - ще обеднеят, спестяванията им ще се обезценят, а държавата ще загуби финансовата си независимост. При всички положения трябва да сме откровени с българите и да защитим собствения си национален интерес."

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ изтъкна необходимостта от избор на редовен кабинет “с ясни приоритети и план за действие, който да подготви местните избори”. “Посланието на народа е ясно – политиците да седнат на масата на преговорите и да започнат да си говорят – добави той. – Нужно е честно и отговорно всеки да очертае приоритетите и политиките, които предлага, и диалогът да е за тях и за достойното евроатлантическо бъдеще на България.

Снимка: БГНЕС
“Обществото днес е разделено по много въпроси. Но, може да се открои мнозинство, което иска да сме част от ЕС и НАТО,
 иска да сме демократична и финансова стабилна държава, иска живот по европейски стандарт. Мнозинството от българските избиратели не искат предсрочни парламентарни избори, защото те няма да решат проблемите, а ще задълбочат още повече тежката политическа криза.” 

Коалиция “БСП за България” също ще работи за пет приоритета, отбеляза лидерът на левицата Корнелия Нинова, – приемане на социален държавен бюджет, задействане на ПВУборба с корупцията, обединяване на усилията за Шенген

Снимка: БГНЕС
Петият въпрос е свързан с войната и мира – БСП е за неутралитет на България по отношение на войната в Украйна, против военна подкрепа и жива сила, за мирно решение с дипломатически подход. За да се изпълни всичко това, трябва работещ парламент и редовно правителство и решението е тук, в тази зала”, добави тя. 

Ивайло Вълчев от най-малката партия “Има такъв народ” декларира, че депутатите ѝ ще направят всичко възможно за решаването на кризите: 

Снимка: БГНЕС

Ние от ИТН ще вземаме практични решения, подкрепяйки всяко действие, което е от полза за българските граждани, защото проблемите на страната не са партийни, а национални. Ще бъдем неотменен коректив, така че чрез нас хората да могат да контролират политическата класа.” 

Както и в предходния парламент народните представители не успяха от първия път да изберат свой председател. Кандидатурите на Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и на Петър Петров от “Възраждане” не събраха необходимия минимум от гласове, затова Асен Василев от ПП-ДБ предложи той да бъде излъчен от първата и от втората политическа сила на ротационен принцип. Първият парламентарен ден започна в 10,05 ч. и приключи в 12,47 ч. без да бъде избран председател на Народното събрание. 


Съставила: Диана Цанкова

Снимки: БТА, БГНЕС

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гледка от Кървав камък в Краището

Гръмотевични бури в Западна и Централна Северна България в понеделник

В понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в..

публикувано на 02.06.24 в 19:05

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36

1800 българи извървяха 120 км по пътя на Ботевата чета от Дунав до връх Околчица

В различни градове на страната с военни ритуали, поднасяне на венци и други прояви българите почетоха паметта на поета-революционер Христо Ботев и други герои, загинали за свободата на България. Беше обявен успешният край на 76-ото издание на Националния..

публикувано на 02.06.24 в 13:24