Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Китай няма да подкрепи с оръжия руската инвазия в Украйна

Аналена Бербок и Цин Ган
Снимка: БГНЕС

Китайското правителство няма да предоставя оръжия на Русия в подкрепа на инвазията й в Украйна нито сега, нито в бъдеще, стана ясно след двучасова среща в Пекин на външния министър Цин Ган с германския първи дипломат Аналена Бербок. “Ние не доставяме и няма да доставяме оръжия на страните в конфликта”, е казал Цин Ган, цитиран от ДПА. По думите му, ролята на Китай в Украйна е да насърчава помирението и да ускорява мирните преговори. “Няма да продължим да наливаме масло в огъня”, е подчертал той.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел обаче заяви, че за Европа ще бъде трудно да се доверява на Китай, ако страната не се опитва да намери политическо решение, основаващо се на изтеглянето на Русия от територията на Украйна, предаде Ройтерс. “Неутралността пред лицето на нарушаването на международните норми не вдъхва доверие”, добави той, призовавайки президента Си Цзинпин да разговаря с Володимир Зеленски и да предостави хуманитарна помощ на украинския народ.


Деветима убити и 21 ранени – това засега е равносметката от руската бомбардировка над източния град Славянск, информира Ройтерс. Сред жертвите е двегодишно дете, а спасителите все още издирват четирима души под развалините на обстрелван жилищен блок. В града е имало поне седем взрива, включително и в училище. През последното денонощие украинските сили са отразили над 50 руски атаки, съобщи украинското командване. Междувременноръководителят на Съвета за национална сигурност и отбрана на страната Олексий Даниловнаписа в Туитър, че Украйна ще използва всички незабранени от международните закони оръжия, за да освободи територията си, включително окупирания от Русия полуостров Крим.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40

Мнозинството подкрепя демокрацията, но има противоречиви възгледи за нея

63% от пълнолетните българи смятат, че демокрацията е най-добрата форма на държавно управление. 19 на сто са на противното мнение, сочи представително изследване на агенция "Тренд“, поръчано от Институт “Отворено общество – София”. Доверието в..

публикувано на 17.05.24 в 10:14
Роберт Фицо

Българското правителство категорично осъди атаката срещу Роберт Фицо

Словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян този следобед след заседание на правителството в град Хандлова, на около 180 км от Братислава. От публикация в профила на Фицо във Facebook става ясно, че премиерът е с опасност за живота...

публикувано на 15.05.24 в 17:39