Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дъхави пролетни цветя красят градинките на София

В столичния Южен парк цветята са оформени в овални форми, наподобяващи великденски яйца.
Снимка: БТА

Тази пролет над 840 000 пролетни цветя, сред които теменужки (Viola sp.), незабравки (Myosotis sp.) и лалета (Tulipa sp.), красят тревните площи на София, съобщи БТА. Пролетните видове растения са засадени в парковете и градините в града в красиво оформени съчетания от теменужки и парички (Bellis sp.), с контрастиращи букети от лалета в различни очертания, в зависимост от характера на обекта, в който са засадени.

По инициатива на кметската управа, на територията столичните паркове и градини се засаждат все повече цветни площи, в оформени зелени пространства. Съчетават се едногодишни и многогодишни цветя за подобряване на естетическия вид и озеленяване на града. Комбинират се декоративни треви, многогодишни и едногодишни цветя, вечнозелени храсти, съчетавайки форма и цветове.

По-големите цветни площи са разположени в централните части на столицата, както и в обекти, поддържани от общинското предприятие по озеленяване. Идеята е да се обособят  цветни площи и по кварталните междублокови пространства, където условията за засаждането се определят от експертите на районните администрации.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

1800 българи извървяха 120 км по пътя на Ботевата чета от Дунав до връх Околчица

В различни градове на страната с военни ритуали, поднасяне на венци и други прояви българите почетоха паметта на поета-революционер Христо Ботев и други герои, загинали за свободата на България. Беше обявен успешният край на 76-ото издание на Националния..

публикувано на 02.06.24 в 13:24
Президентът връчва Почетния знак на сестри Колев

Сестри Колев - носителки на "Златен клоун" от Монте Карло, бяха отличени и от президента

В София се проведе 13-ото издание на спектакъла "Нощ на звездите", организиран от Фондация "Енчо Керязов" и посветен на талантливите деца на България. По време на събитието бяха връчени годишните награди в областите "Спорт", "Образование" и "Изкуство", а..

публикувано на 02.06.24 в 10:57
Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен се среща с жителите на Пловдив

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен днес ще бъде на посещение в Пловдив. Визитата е  част от обиколките в страните членки на ЕС, които правят водещите кандидати за следващ председател на Европейската комисия. Предвижда се Урсула..

публикувано на 02.06.24 в 09:21