Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България въвежда по-тежки наказания за онлайн пиратството

Снимка: pixabay

Правителството иска криминализиране за онлайн размяната на пиратско съдържание. Промените в Наказателния кодекс са, одобрени от служебния кабинет. Те предвиждат създаването, поддържането на пиратски торенти, уебплатформи, чат групи в приложения за онлайн размяна на пиратско съдържание да се наказва с до 6 години затвор и глоба до 5000 евро (10 000 лв.)

. Предметът на престъплението ще се отнема в полза на държавата само ако принадлежи на извършителя. Разрешава се използването на специални разузнавателни средства срещу интелектуалното пиратство.  Не се предвижда наказване на отделните потребители на пиратски произведения.

Законовите промени са внесени в парламента след започналата в САЩ процедура срещу България, че не се бори активно срещу онлайн-пиратството. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България е начело в европейска класация за добро здраве и дълъг живот

Българите живеят по-дълго и в по-добро здраве в сравнение с повечето граждани на Европейския съюз, показват данните на Евростат. Страната ни изпреварва с над 4 години средните нива в ЕС на фона на най-ниската очаквана продължителност на живота и дълго..

публикувано на 28.09.24 в 12:54

Кабинетът предвиди 6,2 млн. лв. за превенция на домашното насилие

Служебното правителство прие Национална програма за превенция и защита от домашно насилие за периода 2024-2026 г., съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Над 6,2 млн. лв. ще струват на държавата предвидените мерки. Най-много средства ще бъдат..

публикувано на 28.09.24 в 10:55

МВнР: Българите да не предприемат пътувания до Ливан

Външното министерство призова българските граждани да не пътуват до Ливан, както и незабавно да напуснат страната. Призивът е заради сериозната ескалация на военните действия там през последните часове. При необходимост от съдействие..

публикувано на 28.09.24 в 10:14