Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Съмнения към обвиненията за атака на украински дронове срещу Кремъл

Снимка: AP/BTA

Въздушна тревога е обявена през нощта в Източна Украйна и Киев. Всички руски ракети и дронове насочени срещу Киев са били свалени, предава УНИАН. В Одеса от 15 дрона са свалени 12. Останалите са поразили студентски общежития.

Ударите идват след като Москва обвини Украйна в тероризъм и покушение над руския президент Владимир Путин. Русия показа обезвреждането над Кремъл на два малки дрона. Висши руски функционери в хор призоваха за ликвидиране на властта в Киев и физическо елиминиране на украинския президент Володимир Зеленски. Самият Зеленски опроверга обвиненията на Кремъл и заяви, че терористи са избиващите украински цивилни. Зеленски даде за пример последния руски обстрел в Херсон, където загинаха 23 цивилни. 

Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов заяви, че Москва ще отговори на терористичната атака срещу Кремъл, когато сметне за необходимо. Той подчерта, че изявленията на официалните лица във Вашингтон по казуса са "поразително цинични и абсурдни". Преди това Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изрази съмнение в руските обвинения и подчерта, че Украйна сама решава, как да се защитава, предаде REUTERS.

Има признаци, че руските служби са организирали атаките с дронове по купола на Сенатския дворец в Кремъл и обвиняват Киев, за да се подчертае пред руската аудитория важността на войната в Украйна и да постигнат по-широка социална мобилизация, съобщи базираният в САЩ Институт за изследване на войната - ISW.

Външните министри на Литва и Латвия определиха атаката срещу Кремъл като инсценировка. Латвиецът Едгарс Ринкевич заяви в Туитър, че "тази година Оскар за визуални ефекти се дава на Кремъл". Литовският му колега Габриелюс Ландсбергис коментира, че за първи път сме свидетели на атака под лъжлив флаг, извършена край собствения си флаг. Дори руският военен блогър и бивш военен министър на сепаратистите в Луганск Игор Стрелков-Гиркин иронизира, че дроновете са били свалени от музейния "цар топ" в двора на Кремъл.

Междувременно САЩ обявиха поредния 37-и пакет от помощ за украинската армия. Той включва различни противотанкови системи, камиони, ракети за реактивните системи за залпов огън HIMARS и е на обща стойност 300 млн. долара.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна на летището в Амстердам на необявено посещение в Нидерландия. В програмата му е включено посещение на Международния наказателен съд, който обвини Владимир Путин във военни престъпления, предава нидерландската информационна агенция ANP.

Водачът на руската частна военна компания "Вагнер“ Евгений Пригожин каза, че според него украинската контраофанзива вече е започнала и по всички фронтове се наблюдава засилена активност. В аудио обръщение, разпространено в "Телеграм", той заявява, че "активната фаза" на контраофанзивата ще започне в близките дни. Пригожин заяви, че не си заслужава да коментира дроновете над Кремъл, а го интересуват забавените доставки на снаряди от министерството на отбраната, а така също защита на фланговете на "Вагнер" в Бахмут, което е поверено на руската армия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51