Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Започват преговори по транзита и логистиката на украински земеделски стоки

Снимка: mzh.government.bg

Българското и украинското министерство на земеделието започват изготвянето на съвместни механизми за действие при възникване на пазарни смущения, включително и резки промени в цените на слънчогледовото олио. За това се разбраха в София министърът на земеделието Явор Гечев и украинският му колега Микола Солски. Те обсъдиха извънредната защитна мярка на Еврокомисията за 4 селскостопански продукта от Украйна.

"България и Украйна могат да работят по намирането на трайни решения за ускорен транзит на селскостопански стоки към трети страни и да ги предложат на Еврокомисията", каза Гечев и увери, че се разработват логистични системи, така че коридорите на солидарността да заработят и изпълнят функцията, за която са създадени. 


БНР подкасти:

Още от категорията

България в еврозоната – преимущество или недостатък?

Влизане в Шенген и еврозоната, членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие – това са едни от важните приоритети пред българската дипломация. Като целева дата за приемането на единната европейска валута е посочена 1 януари 2025..

публикувано на 03.10.23 в 11:50
Красимир Ненов

Правителството разчита на въглищните електроцентрали в енергетиката

Внесените в ЕС Териториалните планове за развитие не поемат ангажименти за затваряне на мини или електроцентрали, каза пред БНР Красимир Ненов, зам.-министър на енергетиката. „Енергийната сигурност на България е гарантирана. В Териториалните планове е..

публикувано на 01.10.23 в 11:46
Димитър Манолов

Протестите са за спасяване на енергийния сектор, твърдят синдикатите

Спасяваме енергийния баланс на системата , каза пред БНР президентът на синдиката "Подкрепа" Димитър Манолов по повод протестите на енергетици и миньори.  "В момента през тези топлоелектроцентрали се осигурява между 40 и 60% от производството на базова..

публикувано на 01.10.23 в 11:26