Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинският посланик в ЕС:

Изборът е да победиш с Украйна или след това да изпращаш войниците си на фронта

Всеволод Ченцов
Снимка: Ангелина Пискова

Бих искал да кажа на българите да не се боят от истината и да си помислят какво би се случило, ако Кремъл победи в тази война”, заявява в интервю за БНР Всеволод Ченцов, посланик на Украйна в Европейския съюз. Той призовава хората у нас да си отговорят на някои въпроси: “Искат ли да живеят така, както в момента живеят руснаците, искат ли да бъдат подлагани на арести, репресии, искат ли стандарта им на живот да пада непрекъснато, искат ли техните съседи да се боят от тях, искат ли да погребват децата и мъжете си. Нека просто сами да си зададат въпроса какви ценности носи днес Русия - ценности в кавички.”

Що се отнася до напомнянето, че страната ни не е много склонна да въоръжава Украйна и думите на президента Румен Радев, че няма да изнасяме боеприпаси, Всеволод Ченцов отговаря: “Изборът е много лесен - или да се помогне на Украйна и да се победи заедно с нея, или след това да изпращаш войниците си на фронта. Защото това не е шега, Русия е агресор и днес никой не може да ви каже къде е готова да спре.”

През настоящата година шведското председателство на ЕС поставя акцент върху Украйна по повод 9 май – Денят на Европа. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Петър Стоянов (вляво)

Ще бъде непростим грях, ако не внедрим в общобългарската памет спомена за “Белене”

“ В България има още много други лагери и затвори, “Белене” обаче се превърна в синоним на комунистическата репресия и комунистическата жестокост, която в много голяма степен беше безсмислена .” С тези думи президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.) се..

публикувано на 01.06.24 в 16:37
Калин Стоянов

Най-много опити за купуване на гласове има в София и Бургас

Сто осемдесет и шест сигнала за купуване на гласове са постъпили до днес в МВР, съобщи служебният вътрешен министър Калин Стоянов. От образуваните 74 досъдебни производства става ясно, че най-много опити за изборни злоупотреби са регистрирани в..

публикувано на 01.06.24 в 15:44
Детски празник

Столичната община подарява безплатни театрални и циркови представления на децата през целия юни

Под мотото “За децата на София” градът ще се превърне в сцена на радост, спорт, култура и добротворство през целия юни, съобщиха от Столичната община. В продължение на месец децата ще могат да посещават безплатни театрални представления, да чуят..

публикувано на 01.06.24 в 14:31