Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има разминаване в официалната позиция на РСМ и данните от граничните власти по случая с евродепутата Андрей Ковачев

Снимка: БГНЕС

Между представената пред България официалната позиция на Северна Македония и данните в граничната ѝ система има разминаване. На брифинг във Външно министерство министърът на външните работи Иван Кондов съобщи, че посланикът на Северна Македония Агнеза Поповска не е потвърдила наличието на забранителни списъци за българи, които да не бъдат допускани в страната. Това обаче е обяснението за недопускането на петимата българи да се поклонят пред паметта на войните, погребани в българското военно гробище край Ново Село, на 6 май. Сред тях са евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев, председателят на Фондация "Българска памет" Милен Врабевски и още трима българи. Заради недопускането им, вчера в МВнР беше извикана посланик Поповска, която при срещата си с министър Кондов е развила тезата на Скопие.

По думите на министър Кондов, мотивът Андрей Ковачев да не бъде допуснат заради други българи, заплашващи националната сигурност на РСМ е меко казано несъстоятелна. В тази връзка, европейските органи ще бъдат информирани за случая с писма от президента, председателя на Народното събрание и самия министър на външните работи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Премиерът се отказа от заплатата си на външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев няма да взема заплата в качеството си на външен министър. Той се отказва от възнаграждението на стойност 9100 лв. и ще получава само заплатата от 11 хил. лв., която му се полага като министър-председател...

публикувано на 28.04.24 в 15:42
Бойко Борисов

Партия ГЕРБ ще работи с ПП и ДБ, но само ако тя командва

След изборите ГЕРБ няма да преговаря за ново управление със съпредседателите на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев и с бившия премиер Николай Денков, но би приел за бъдещи партньори част от партиите в коалицията ПП-ДБ. Това заяви пред..

публикувано на 28.04.24 в 14:42
Кирил Петков

Голяма грешка беше влизането в съвместно управление с ГЕРБ-СДС

Съпредседателят на “Продължаваме промяната – Демократична България” Кирил Петков определи като “ голяма грешка ” влизането в съвместно управление с ГЕРБ-СДС. “ Ние не осъзнавахме колко зависим е Борисов от Пеевски ”, заяви той пред БНР. Целта пред..

публикувано на 28.04.24 в 14:16