Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Румен Радев: ЕС да реагира винаги, когато се засягат човешки права в РСМ

Снимка: БГНЕС

Европейският съюз да реагира не само когато са засегнати представители на европейски институции в Северна Македония, но и в случаите на посегателства срещу европейски граждани или хора с българско самосъзнание, призова президентът Румен Радев на среща с европейския комисар по политиката на разширяване и съседство Оливер Вархеи. 

Държавният глава припомни случая от 6 май т.г., когато РСМ не допусна на своя територия българския евродепутат Андрей Ковачев. Той изтъкна също полицейския, административен и съдебен произвол спрямо българските сдружения и увеличаващите се престъпления от омраза срещу българите и гражданите с българско самосъзнание в югозападната ни съседка. 

От своя страна, еврокомисарят заяви, че ускоряването на процеса на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани може да се постигне, само ако бъде приемлив за всички страни.

БНР подкасти:

Още от категорията

ракети C-300

Комисията по отбрана в НС предлага да изпратим дефектни ракети на Украйна

България да дари на Украйна неизправни зенитно-управляеми ракети от противовъздушната отбрана и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с отпаднала необходимост. Това гласуваха депутатите от парламентарната комисия по отбрана в проект на решение за..

публикувано на 26.09.23 в 19:14

Общ отговор на предизвикателствата и ползи за гражданите на двете страни ще целят двустранните отношения между България и САЩ

Във Вашингтон вицепремиерът и външен министър Мария Габриел разговаря с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Срещата е в рамките на втората сесия на стратегическия диалог между България и САЩ. „Подкрепа, координация и общ отговор на..

публикувано на 26.09.23 в 09:32

България и САЩ подписват Меморандум за противодействие на чуждестранното манипулиране на информация

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел ще ръководи българската правителствена делегация на втората сесия на Стратегическия диалог между Република България и САЩ, която ще се състои днес във Вашингтон. В делегацията са включени министрите на..

публикувано на 25.09.23 в 07:00