Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генералното ни консулство в Ню Йорк кани посетители “В къщата на баба”

Снимка: Елисавета Йорданова

Предмети, представящи традиционната материална култура на българите, ще бъдат изложени на 24 май в Генералното ни консулство в Ню Йорк. Инициативата под надслов “В къщата на баба” е част от поредицата “Корени и наследство”.  

Посетителите ще могат да се запознаят с български облекла, занаяти, битови, обредни и селскостопански предмети, дърворезба, керамика, тъкани, гоблени, шевици, домашно обзавеждане, килими. Експонатите са събирани през последните 25 години и са притежание на Елисавета Йорданова, която живее и твори в Ню Йорк.  

Елисавета Йорданова е основател на ансамбъл “Горана”, работи като хореограф, учител, артист и терапевт. През т.г. българката беше отличена от Асоциацията на чуждестранните консули в Ню Йорк за приноса си към българската общност зад границ


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Георги Господинов

Георги Господинов се среща с българите в Швейцария

На 2 май писателят Георги Господинов ще се срещне със сънародниците ни в Швейцария. Това съобщават във Фейсбук от Българо-швейцарската асоциация за култура, традиции и просвета "Канатица". Срещата ще се проведе от 19:00 часа местно време в швейцарския..

публикувано на 02.05.24 в 05:35

Българчета от Балканите търсят най-здравото писано яйце в Босилеград

Символът на Великден – боядисаното в червено и всякакви други цветове яйце, отдавна се е превърнал и в символ на Босилеград. Сръбското градче, само на хвърлей място от границата, е населено предимно от етнически българи, които от повече от 30 години..

публикувано на 02.05.24 в 05:10
Неделно училище ¨Васил Левски“ във Валенсия

Българчета във Валенсия боядисваха яйца и плетоха кошнички за Великден

През отминалия уикенд ученици от неделно училище "Васил Левски" към  Асоциация "Прогрес", град Валенсия, Испания, участваха в традиционната работилница за боядисване на яйца, а към тях с готовност се присъединиха и техните родители. Целта на мероприятието е..

публикувано на 01.05.24 в 16:49