Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисията и МВнР категорично осъждат вандалските действия срещу Дома на Европа в София

Домът на Европа в София, 22 май 2023 г.
Снимка: Венцислав Василев

Еврокомисията осъжда вандалските действия срещу сградата на своето представителство в София. „Мирните протести са основно право във всяко демократично общество, но насилието и вандализмът са недопустими", каза пред БНР говорителят на комисията Мириам Ферер. Тя поясни, че Комисията ще информира компетентните органи, за да разследват случая.

Българското външно министерство също категорично осъди посегателството. „Подобни деяния контрастират и са несъвместими със съвременна България, както и на демократичните ценности“, се казва в позицията.

В неделя Представителството на Еврокомисията в София беше изцапана с червена боя при протест на "Възраждане", в който участваха и депутати от партията. Те се обявиха „срещу намесата на Брюксел във вътрешните работи“ на страната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Козите в помощ на горите – иновация в предотвратяването на горските пожари

В началото на лятото, когато температурите все още не са толкова високи, а пролетните дъждове са достатъчно обилни, изглежда че е рано да се говори за горски пожари. Но според експертите, ако отсега не се вземат превантивни мерки, в идните месеци..

публикувано на 03.06.24 в 10:35

Изложба подпомага деца на загинали пожарникари

"С очите си видях опасност" – така е наречена благотворителната изложба, която може да бъде видяна от 4 до 21 юни в галерия "Икар" в София. Експозицията е в подкрепа на деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения..

публикувано на 03.06.24 в 08:35

Награждават финалистите в конкурса по програмиране CodeIT

На 3 юни ще се състои церемонията по награждаване на финалистите в 24-ото издание на конкурса по програмиране CodeIT. По традиция състезанието се провежда под патронажа на държавния глава - президента Румен Радев. Тази година участниците са от България,..

публикувано на 03.06.24 в 06:30