Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без бюджет България фалира през юни

Снимка: БГНЕС

Договорката за правителство на ротационен принцип не е коалиция между първите две политически сили. По думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, това е отговорно поведение, защото в противен случай през „юни няма да има държава“. „Наричам го отговорно поведение на диаметрално противоположни партии със 100% еднакви програми и в същото време, със загърбено его, се обединихме, за да преодолеем кризата“ изтъкна Борисов.

По информация на финансовото министерство, ако след 10 юни няма приет бюджет за годината или ново удължаване на миналогодишния бюджет, държавата ще може да харчи само толкова, колкото събира. В момента обаче на  практика е невъзможно да се приеме изцяло нов бюджет за годината до 10 юни и най-вероятната хипотеза е депутатите да гласуват ново удължаване на бюджета за миналата година. Това означава, че разходите ще са на нивото на същия период за 2022 г., като се отчитат влезли в сила актове на Народното събрание, на Министерския съвет и други нормативни документи, които предвиждат допълнителни или намалени бюджетни средства.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05

Кишинев е домакин на Българо-молдовски бизнес форум

Българо-молдовски бизнес форум ще се състои в столицата на Молдова - Кишинев, на 26 и 27 март. На събитието ще бъдат представени актуална информация за икономиките на България и Молдова и секторите с потенциал за развитие на икономическото..

публикувано на 26.03.24 в 06:05

България иска по-висока цена за ядрените реактори предложени на Украйна

Украйна се надява да подпише през юни споразумение за закупуване на два ядрени реактора от България, за да компенсира загубата на окупираната от Русия шестреакторна централа в Запорожие, заяви за Ройтерс ръководителят на украинската компания "Енергоатом"..

публикувано на 23.03.24 в 10:16