Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаквания за добър туристически сезон въпреки закъсняващото лято и ръста на цените

4
Снимка: БГНЕС-архив

По-добър летен сезон в сравнение с предходната 2022 г., като перспективата е да достигнем нивата на предпандемичната 2019-а. Очакванията на туристическия бранш са да има поне 4,5 млн. лв. приходи в сектора. Съдейки по ранните записвания, има повишен интерес към страната ни, очертава се и завръщането на някои пазари. "Предпоставките за успешен сезон са налице, но не този който би трябвало да имаме, т.е. - устойчив и дългосрочен. Проблемът е, че активният туристически сезон у нас е доста кратък и това е, което ни смущава от години" – каза за Радио България експертът в сферата на туризма Константин Занков:

"Тази година, освен европейските пазари, които са основните за нас, имаме ръст на туристи, спрямо миналата, от Израел и Великобритания. При немския пазар обаче все още има спадове. Изгубихме го по време на пандемията. После се опитахме да го възстановим с едни мерки за чартърни полети и заплащане на седалка. За съжаление това не сработи, тъй като тази програма започна и спря веднага. А немският пазар е много важен за нас. Вярно е, че очакваме повече немски туристи това лято, но в това отношение сме далеч от нивата преди пандемията. Браншът ще се опитва да навакса този отлив с туристи от другите европейски страни, но е важно за сектора да си възвърне напълно немския пазар."

Над 2 милиона българи ще изберат да почиват на българското Черноморие, прогнозира Министерството на туризма. Студената пролет и закъсняващото лято, обаче си казват думата. Хората все още се двоумят кога и дали да правят резервации за летния си отдих:

"Началото на сезона няма да бъде силно. Виждаме че когато е студено и дъждовно, хората дори да искат, не мислят за море. Много им е далечно, въпреки че сме в зората на летния сезон. Това определено показва, че през юни ще има по-ниска заетост. Но като се оправи времето, очакванията са да се увеличат резервациите, което съвсем естествено ще се отрази добре върху пика на сезона, т.е. месеците юли-август" – казва Константин Занков.


Оказва се, че галопиращата инфлация, политическата несигурност и вилнеещата в съседство война, не са в състояние да ни откажат от мечтаната почивка край вълните. И все пак, колко по-скъпа ще бъде почивката на българското Черноморие това лято?

"При отделните сегменти и курорти, хотели и сезони, се наблюдава поскъпване между 15 и 27-28 процента. Но това зависи от хотела, дали е в началото, края или пика на сезона и какво е включено в цената. Потребителят има възможност да резервира ваканция със същите параметри, като брой нощувки, база и изхранване, но просто да премести с няколко дни отдиха си на море, а не както е свикнал, да почива само в активния сезон. Така че, ако иска да запази същия си бюджет, трябва да хване и от междинния сезон. От друга страна, има възможност със същия бюджет, да ползва хотел с малко по-ниска категория. Но повишаването на цените е навсякъде. В Гърция поскъпването е доста по-сериозно. В Турция – също. В България това се отразява и на броя нощувки. Примерно, ако миналата година летовникът е имал 7 нощувки във високия сезон, сега той може да резервира 6 в този сезон или да промени параметрите на ваканциите си" – каза в заключение Константин Занков.

Снимки: БГНЕС-архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50
Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10