Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български журналисти от 33 държави дискутират темата "Медии и свобода" в Казанлък

Започва 18-ата Световна среща на българските медии, организирана от БТА

Снимка: БТА

"Ако свободата изобщо означава нещо, то това е правото да можеш да кажеш на хората онова, което не искат да чуят."

Този цитат е изписан до статуята на Джордж Оруел пред сградата на BBC в Лондон. Сякаш за да напомня на изпълнителите в четвъртата власт, че свободата в медиите не винаги е удобна, приятна и лека. Така е било и трябва да бъде! Днес, първи юни, в град Казанлък започва 18-ата поредна Световна среща на българските медии, организирана от БТА, и в духа на времето темата е "Медии и свобода".

"Тази година следва естествено продължение на разговора за истината и спасението в журналистиката, който започнахме през 2021 година, в Рилския манастир, България, и в Тел Авив, Израел миналата година" – отбеляза в интервю за Радио България Кирил Вълчев, генерален директор на БТА.

"Всъщност темата за свободата аз лично бих я интерпретирал в разговора, като правото на избор. Свободата е да можеш да избираш. Дори можем да стигнем до абсурд, като заявим – ти си свободен и да лъжеш дори. Това не е правилно, това е осъдително, но за да има истина, трябва да има и лъжа. Най-опасното в съвременния свят е някой да казва без никакъв избор кое е истина. Без възможност да чуеш и другата страна, да чуеш и грешащия. И всъщност голямата роля на медиите е първо да осигурят присъствието на цялата пъстрота на факти на своята територия. А следващата голяма роля е да помогнат на своята аудитория да се ориентира, да разбере, кое е истината и кое е лъжата" – казва Вълчев.

В продължение на четири дни, до 4 юни, в Казанлък журналисти от 33 държави, сред които представители на 40 български медии от 16 страни, ще станат свидетели и участници и в пъстрите тържества на Празника на розата, който ще отбележи своята 120-годишна история. "Използваме Празника на розата, за да изпълним нагледно това, което се пее в песента "Една българска роза" – да дойдат в нашия град и да си отнесат спомен за Балкана, за морето и за всички нас" – казва пред Весела Кръстева генералният директор на БТА.

Снимка: БГНЕС-архив

С нескрита гордост добавя, че официално откриване на 18-ата Световна среща в петък сутрин ще бъде направено лично от автора на текста на емблематичната българска песен Найден Вълчев, който през август ще навърши 96 години:

"Ако има безспорни неща в България, това е символът на розата. Този празник, наред с 24 май, е един от най-лъчезарните и наши празници. БТА носи голяма отговорност за представянето на българите като общност. Вече втора година ние имаме специализирана рубрика "БГ свят" с информация и новини за живота на България извън пределите ѝ. И това е друг смисъл на срещата – събирането на едно място на партньорите в тази задача на обособяване на общност. И БТА и вие, Радио България, се опитваме да съберем цялата тази пъстрота на българите по света, като ги свържем с родината, но и помежду им. Освен 28 български медии от чужбина, като шест от тях ще се включат онлайн, ще участват 13 от най-големите медийни групи в страната, включително и БНР, уточнява Вълчев. Ще присъстват представители на Съюза на българските журналисти, Съюза на българските национални електронни медии и Съюза на издателите в България, както и Факултетът по журналистика и масови комуникации на Софийския университет "Св. Климент Охридски". В България пристигат и 12 репортери на партньорски на БТА агенции от съседни държани, сред които Албания, Гърция и Турция. Ще имаме гости от най-голямата информационна агенция в Африка – Новинарската агенция на Нигерия (НАН), от Кралство Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства ОАЕ, от Израел" – казва пред Радио България Кирил Вълчев.

В рамките на срещата предстои БТА да подпише и договор за сътрудничество и обмяна на новини с ръководителите на шест нови международни новинарски агенции, сред които и най-голямата испаноезична агенция ЕФЕ. Те ще се ангажират ежедневно да публикуват по една новина от България, според техните интереси и потребности на аудиторията им, уточнява Вълчев. В програмата на медийната среща са заложени три големи дискусии. "Едната ще е за свободата за избор на журналистите, втората за свободата на избор на аудиторията, с участието на Фили Ладжман, изп. директор на българската секция на SBS в Австралия, като пример за това как в демократична държава, една общност е лишена от програма на родния си език", посочва генералният директор на БТА. 

третата дискусия ще бъде как трябва празниците да присъстват в делниците. Медиите днес се справят добре със злободневието, но не успяват да разказват за празниците на хората. Цялата идея на темата за свободата е провокирана от това, че празниците разчупват оковите на ежедневието ни, на ограниченията, които животът ни налага. Когато празнуват, хората стават различни, по-добри, по-щастливи и правят всяко място най-хубавото на света за определено време – убеден е журналистът. – Важното е да разберем как да отразяваме тези празници в медиите, без да се отиде в клишетата от миналото и вида на социалистическа пропаганда. Да се намери мярката, защото не може прекъснато да бъдем подвластни на негативизма. Не е задължително да имаш празник в душата си, но ако се научиш да виждаш празник и във всекидневието, тогава животът е много по-хубав" – убеден е Кирил Вълчев.

А празник не е само конкретна дата и повод. Български празник в последните седмици е успехът на романа "Времеубежище" на Георги Господинов, медалите на художествените ни гимнастички, участието на цигуларя Васко Василев като концертмайстор на специалния оркестър за коронацията на крал Чарлз III, обявяването на Стоян Караиванов за най-добър бандонеонист в света. Ние сме цялата тази пъстрота на "празници" и е важно тези теми да бъдат все по-застъпени в медиите. Особено в българските медии извън страната, които осезаемо намаляват, отбелязва Кирил Вълчев. "Тази тенденция се засили по време на пандемията. Днес можем да изброим около петдесетина, а истински жизнеспособни са около половината от тях" – казва ни директорът на БТА.

Кирил Вълчев в студиото на Радио България

"Българите извън България полагат огромно усилие да запазят сърцевината на българското – езика си. Своите традиции, които в някои по-студени и консервативни общества изглеждат дори хумористично. Разказът е различен навсякъде. Хората са различни и тази пъстрота си струва ние българите да познаваме. България има цветно лице и това е едно най-важните послания към българските по света – каквото и да си мислим ние тук, България е една успешна страна, извървяла за кратко време един голям път, който ни отведе да сме част от ЕС и да сме сред най-напредналите страни в света. А на мен ми се иска да има надежда все повече българи да виждат смисъл да се върнат обратно. България е свободна страна! Даже с всички разкази от новините, това е ясно – ние сме свободни. Много повече хора днес разбират, че най-ценното в живота не е да притежаваш, а усещането за общност, за твоето точно място. Това усещане за топлота и взаимовръзка присъства именно на тези наши медийни срещи."

И в заключение, сякаш като пожелание към самия себе си, Кирил Вълчев признава, че му се иска все по-често годишната Световна среща на българските медии, която организира водената от него институция, да се провежда у дома – в България.

Снимки: БТА, БНР

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български певци подкрепят европейската кампания #ИзползвайГласаСи

Бюрото на Европейския парламент в България организира концерт #ИзползвайГласаСи в подкрепа на кампанията за изборите за Европейски парламент на 9 юни т.г. На сцената на столичния Club Mixtape 5 тази вечер ще се изявят младите певци Дара, Прея, Дара Екимова..

публикувано на 19.04.24 в 07:35

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50