Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам. главният прокурор Борислав Сарафов:

Звено в Съдебната палата незаконно следи и записва политици, бизнесмени и магистрати

Борислав Сарафов и Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

В Съдебната палата има звено за външно наблюдение, което се ръководи от бившия директор на дирекция “Вътрешна сигурност” Стефан Банков, уволнен през 2021 г. заради нарушаване на Етичния кодекс на МВР, съобщи за БНР зам. главният прокурор Борислав Сарафов. Той добави, че звеното провежда незаконно следене, наблюдение и записване на политически, икономически и вътрешни опоненти.

Борислав Сарафов каза още, че главният прокурор Иван Гешев влияе пряко върху вътрешното убеждение на наблюдаващите прокурори по важните дела. По думите му, делата, които в момента се активизират, се съгласуват лично с него.

Нали не смятате, че наблюдаващите прокурори по собствена воля изведнъж са решили да форсират активно разследването”, подчерта Борислав Сарафов. Той определи явлението като “тежко извращение и използване на прокуратурата в полза на личния интерес на Иван Гешев”.

Според зам. главния прокурор делата за чекмеджетата със златни кюлчета и пачки в спалнята на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и за “Барселонагейт”, където името му също е замесено, са под личния контрол на Иван Гешев и той задава ритъма на разследване.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 25 април 2024 г.

Чикаго вече е в ритъма на българския фолклор. В американския град официално започна 14-ото издание на фестивала "Верея", откъдето предава специалният кореспондент на БНР Елена Цанева. На рождения си ден актьорът Ицках Финци в специално интервю за Радио..

публикувано на 25.04.24 в 19:00

Стартира директна нискотарифна авиолиния Истанбул-София

В резултат на колективните усилия на много институции от 1 май 2024 г. стартират директните полети на нискотарифната авиокомпания "Пегасус" между Истанбул и София. Това съобщават във Фейсбук от Посолството на България в Турция. Редовните полети ще..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Миньори блокираха центъра на София срещу либерализацията на тока и съкращенията

Хиляди миньори и енергетици, членове на двата профсъюза КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест в пространството между сградите на Народното събрание и Министерския съвет в София. Протестиращите настояха парламентът да гласува отлагане на..

публикувано на 25.04.24 в 15:08