Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С щеки по пътеки – започва активният сезон за планински преходи

Снимка: БТА

Лятото е сезонът на планинските преходи, когато с щеки по пътеки поемат стотици запалени български и чужди туристи. Заради необичайно студената пролет обаче, все още има сняг във високите части на Рила и Пирин, както и на места в Централен Балкан. В останалите планини маршрутите са проходими, а хижите са готови да посрещнат туристи за летния сезон, научаваме от Венцислав Венев, председател на българския туристически съюз (БТС). “Както всяка пролет, прочистваме и подготвяме пътеките за сезона, включително подновяваме маркировката “ – казва той и добавя:


Трябва да предупредя всички туристи, че има точно определен стандарт на маркировката на БТС. Това е квадрат 10х10 см. с две бели ленти и по средата цветна. Цветовете са жълто, синьо, червено и зелено. Всяка друга маркировка не е на БТС. Това е много важно за безопасността на хората, които се движат по тези маршрути.“

Венцислав Венев

На територията на България минават три от основните трансевропейски пешеходни магистрали - това са Е3, Е4 и Е8. Най-популярно е трасето Е3, което свързва старопланинския връх Ком с нос Емине на Черно море. Е4 стартира от Витоша край София, пресича най-красивите места на Рила и Пирин и се прехвърля към граничната планина Славянка, за да продължи на територията на южната ни съседка Гърция. Е8 пък е за малко по-неопитните планинари. Тя лъкатуши през меките била на Родопите и продължава на територията на Гърция. Доколко обаче тези маршрути са достъпни за туристите?

Е3 (Ком – Емине) и Е4 са маркирани доста добре. Е8 е изключително дълъг маршрут и на места маркировката му се губи, а на други е с допълнителни обходи, тъй като класическият маршрут е непроходим или с остарели пътеки. Затова са пуснати дублиращи варианти на Е8. Хубаво е хората да се запознаят предварително с тези подробности и да носят джипиес устройства със съответните тракове, качени на тях“, съветва Венцислав Венев.


Повечето маршрути са много добре обезпечени с хижи и заслони. На места обаче не е предвидена база за настаняване и е добре човек да си носи  палатка или да търси други варианти за нощуване. По трасето Е3, примерно, в района на градовете Сливен и Котел се препоръчва на туристите да бивакуват на Агликина поляна.

В момента БТС, заедно с партньори от други организации, работи върху създаване на сайт с актуална информация за състоянието на маркировката и условията в хижите. „Хората могат директно да се свързват и с нас, тъй като поддържаме постоянна връзка с нашите 135 дружества из цялата страна, които се грижат за инфраструктурата“ - казва Венев пред Радио България.


Според него разпространен напоследък е т.нар. „лъчев вариант“ на туризъм. Хората отсядат в малко населено място и правят еднодневни преходи до близки планински обекти. Широка популярност придобиват и комбинираните маршрути. Примерно туристите се качват на теснолинейката и стигат до най-високата гара на Балканите в родопското село Аврамово, откъдето продължават вече пеш по маршрут, който ги отвежда до връх Велийца и село Орцево. Там нощуват, след което стигат до красивия град Якоруда и се прибират обратно с теснолинейката.

Често чужденците пристигат много добре подготвени. Дори повече от нашите туристи. Те са запознати подробно какво ги очаква в България, като настаняване, преходи, маркировки и т.н., но се обаждат при нас, в БТС, за всеки случай. Интересът е основно за Рила и Пирин и малко по-малко за Стара планина. Даже бих казал, че по високата планина е по-вероятно да срещнеш чужденци, отколкото българи“, заключава Венцислав Венев.

Вижте още:

Снимки: БТА


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Безплатни туристически обиколки на български и английски организират във Варна

Историята и архитектурата на Варна ще са основен акцент в безплатни туристически обиколки на Варна, започнали на 1 май. Сборният пункт е пред Туристическия информационен център (Козирката). Планираните обиколки са с професионални екскурзоводи, част от..

публикувано на 02.05.24 в 06:30

У нас или в чужбина? Към 1 млн. българи ще пътуват по празниците

Тази година времето е на страната на българския туризъм!   Благодарение на безпрецедентно високите температури, уикенд почивките на планина или на село се "активираха" още в началото на април. Топлото време изкара на плажа и първите нетърпеливи..

публикувано на 30.04.24 в 05:15

Започнаха проверките за нелоялни практики при организирани туристически пътувания

По повод предстоящия активен сезон Министерството на туризма започна проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Двама от проверените до момента туроператори не са предоставили удостоверение за извършване на..

публикувано на 27.04.24 в 14:13