Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Преизбраният президент Ердоган обнови турското правителство


Като "кабинет на новото столетие" представи правителството си турският президент Реджеп Ердоган. Постовете си в правителството запазват само Мехмед Ерсой в туризма и Фахреттин Коджа в здравеопазването. Шефът на разузнаването Хакан Фидан пое външната политика. Досегашният говорител на президента Ибрахим Калън пое разузнаването. Мехмед Шимшек се завръща като финансов министър. Новият вътрешен министър Али Йерлика досега беше окръжен управител на Истанбул. Начело на отбраната е досегашният началник на турския генерален щаб ген. Гюлер Яшар. Родената в Белгия Махинур Гьокташ е министър на семейството и социалните дейности. Хафизе Еркан, която е била изпълнителен директор на фалиралата в САЩ банка "Фърст Рипъблик", оглавява Турската централна банка, предава Anadolu Agency.

София е поискала от Гърция да патрулира българското небе


България е поискала от Гърция самолети за охрана на своето въздушно пространство по програмата "NATO air policing", пише вестник Kathimerini. Гръцката авиация, заедно с италианската, вече изпълнява подобни мисии над Албания, Черна гора и Северна Македония. От българското министерство на отбраната уточниха, че патрулирането е възможно с приетите решения за гарантиране на сигурността в източния фланг на НАТО за допълнително уточнен период. Българската авиация ще продължи да изпълняват националните си ангажименти по носене на дежурство в Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана NATINAMDS и за защита на националното и съюзно въздушно пространство. При нужда изпълнението на задачите от гръцките самолети ще става от гръцки летища, уточни министерството.

В Сърбия ще има предсрочни парламентарни избори до края на годината


Предсрочни избори анонсираха президентът Александър Вучич и премиерът Ана Бърнабич. Тя декларира, че оставката ѝ е на масата и че единственият изход от кризата след масовите убийства в началото на май е Сърбия да отиде на избори, защото опозицията, която всяка седмица провежда масови протести в Белград, не желае да преговаря с властта. Вучич каза, че няма улицата да избира кой да управлява и че преходно правителство няма да има. Той обяви предстоящи мерки за подобряване живота на гражданите: увеличение на заплатите в образованието и здравеопазването с 5% от септември, а от декември с още 10%; пенсиите ще бъдат увеличени с 5,5% от октомври, а от януари с близо 15%. „Няма да им предам властта без избори“, каза Вучич цитиран от вестник Večernje novosti.

Напрежението в Косово със сръбските общини е далеч от развръзка


"Не съм получавал международен ултиматум за ситуацията на север", каза премиерът на Косово Албин Курти и допълни, че нещата там не могат да бъдат решени с натиск или заплахи, съобщава порталът Kossev. Изявлението идва след среща на Курти със специалните пратеници на САЩ Габриел Ескобар и на ЕС Мирослав Лайчак. След срещата порталът Albanian Post написа, че се подготвят санкции срещу Курти и Косово, заради ескалацията и сблъсъците след опита за въдворяване в длъжност на формално избраните албански кметове на заселените със сърби 4 общини. Белград поиска от САЩ и ЕС провеждане на нови избори в сръбските общини. Без да е упълномощен от никого, албанският премиер Еди Рама изненадващо заяви, че е представил на САЩ и ЕС проект за статут на Съюза на сръбските общини в Косово.

ВМРО-ДПМНЕ е за предсрочни избори и против конституционни поправки

Християн Мицкоски

Честите избори в България са негативен фактор за двустранните отношения и евродинамиката на Северна Македония, каза за телевизия "Телма" външният министър Буяр Османи. За 2,5 години той е работил с 6 български министри, което не му позволява да изгради "отношения на лично и институционално доверие", казва Османи. Без резултат премина срещата на премиера и лидер на СДСМ Димитър Ковачевски с лидера на основната опозиционна сила ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. Те не се договориха за гласуване на промени в конституцията, с които българите да бъдат вписани като етническо малцинство. Вписването е условие за започване на преговори за присъединяване между ЕС и Скопие. ВМРО-ДПМНЕ е против вписването. Промените са осъществими само с подкрепата на опозицията.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА/БГНЕС, kossev.info, balkaninsight.com

По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Сърбия е недоволна от препоръката Косово да бъде приета за член на ПАСЕ Комитетът по политически въпроси и демокрация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа даде положително становище по кандидатурата на Косово за членство в..

публикувано на 29.03.24 в 10:35

Членството на България в НАТО – 20 години по-късно

Днес се навършват точно 20 години от приемането на България за пълноправен член на НАТО. И ако трябваше решението да бъде взето отново днес – 56% от българите биха гласували страната ни да остане член на Алианса, а 28 на сто са на мнение, че трябва да..

публикувано на 29.03.24 в 04:30

Президентът започна срещите с възможните служебни премиери

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Според конституционните промени от края на 2023 г., държавният глава може да избере служебния премиер от ограничен списък от 10 кандидати. Това са председателят на..

публикувано на 28.03.24 в 17:50