Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Преизбраният президент Ердоган обнови турското правителство


Като "кабинет на новото столетие" представи правителството си турският президент Реджеп Ердоган. Постовете си в правителството запазват само Мехмед Ерсой в туризма и Фахреттин Коджа в здравеопазването. Шефът на разузнаването Хакан Фидан пое външната политика. Досегашният говорител на президента Ибрахим Калън пое разузнаването. Мехмед Шимшек се завръща като финансов министър. Новият вътрешен министър Али Йерлика досега беше окръжен управител на Истанбул. Начело на отбраната е досегашният началник на турския генерален щаб ген. Гюлер Яшар. Родената в Белгия Махинур Гьокташ е министър на семейството и социалните дейности. Хафизе Еркан, която е била изпълнителен директор на фалиралата в САЩ банка "Фърст Рипъблик", оглавява Турската централна банка, предава Anadolu Agency.

София е поискала от Гърция да патрулира българското небе


България е поискала от Гърция самолети за охрана на своето въздушно пространство по програмата "NATO air policing", пише вестник Kathimerini. Гръцката авиация, заедно с италианската, вече изпълнява подобни мисии над Албания, Черна гора и Северна Македония. От българското министерство на отбраната уточниха, че патрулирането е възможно с приетите решения за гарантиране на сигурността в източния фланг на НАТО за допълнително уточнен период. Българската авиация ще продължи да изпълняват националните си ангажименти по носене на дежурство в Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана NATINAMDS и за защита на националното и съюзно въздушно пространство. При нужда изпълнението на задачите от гръцките самолети ще става от гръцки летища, уточни министерството.

В Сърбия ще има предсрочни парламентарни избори до края на годината


Предсрочни избори анонсираха президентът Александър Вучич и премиерът Ана Бърнабич. Тя декларира, че оставката ѝ е на масата и че единственият изход