Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Насрочиха изслушване на Иван Гешев в правната комисия

Снимка: БГНЕС

Парламентарната правна комисия насрочи изслушване на главния прокурор Иван Гешев за утрешното си заседание. Обвинителят вече изпрати писмо до председателя на Народното събрание, че желае да говори по конкретни досъдебни производства, свързани с корупция по високите етажи на властта. Все още не е ясно дали Иван Гешев, който в момента се намира в Страсбург, ще присъства на заседанието, както и дали то ще се проведе открито.

Изслушването на главния прокурор Иван Гешев в Страсбург по искане на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент е било по теми отпреди 2 г. – произхода на средствата по случаите “Барселонагейт” и “Чекмеджета” (свързани с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов – бел.ред.), заяви по-рано днес евродепутатът Петър Витанов. По думите му, обвинителят е говорил 20 мин. и резултатът ще бъде отразен в годишния мониторингов доклад за върховенството на закона в България. Единственият български евродепутат – член на монитониговата комисия в ЕП за борба с корупцията по високите етажи на властта Елена Йончева, пък каза, че е чула притеснителна информация от Иван Гешев за ситуацията у нас. “ГЕРБ и ЕНП години наред подкрепяха главния прокурор, но в момента, в който той започна да дава повече информация по разследването на различни дела, изведнъж се опитаха да му запушат устата”, коментира тя.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Козите в помощ на горите – иновация в предотвратяването на горските пожари

В началото на лятото, когато температурите все още не са толкова високи, а пролетните дъждове са достатъчно обилни, изглежда че е рано да се говори за горски пожари. Но според експертите, ако отсега не се вземат превантивни мерки, в идните месеци..

публикувано на 03.06.24 в 10:35

Изложба подпомага деца на загинали пожарникари

"С очите си видях опасност" – така е наречена благотворителната изложба, която може да бъде видяна от 4 до 21 юни в галерия "Икар" в София. Експозицията е в подкрепа на деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения..

публикувано на 03.06.24 в 08:35

Награждават финалистите в конкурса по програмиране CodeIT

На 3 юни ще се състои церемонията по награждаване на финалистите в 24-ото издание на конкурса по програмиране CodeIT. По традиция състезанието се провежда под патронажа на държавния глава - президента Румен Радев. Тази година участниците са от България,..

публикувано на 03.06.24 в 06:30