Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва "Лято с китайската култура в България"

В следващите седмици Китай и България ще минат по културните мостове на миналото и настоящето си, с мечта за бъдеще, мир и хармония

Снимка: Facebook/DragonBoatFestivalBG

В Китай има вярване, че когато някой цени собствената си красота, е способен да оцени и чуждата. А когато уважаваме и милеем и за собствената, и за чуждата красота, то тогава светът ще е едно хармонично цяло… Опознаване и приемане чрез забавление е и водещата идея на първото "Лято с китайската култура в България".

Инициативата на Посолството на Китайската народна република в България и Китайския културен център в София ще продължи до началото на август в различни градове на страната ни. Предвидени са салони за чаени церемонии, изложба на вълшебно изкуство на чаени чаши, форуми за музейно сътрудничество, лекция за китайско изкуство и джаз музика, състезания с Драконови лодки, китайско етно и фолклорно танцово представление, китайски инструментален семинар, филмова седмица, представяне на китайски съвременни танци. "Това, което този културен сезон се надява да представи, не е просто културна възстановка на древността, а интеграцията на традиционната култура и модерната естетика. Това не е просто едно представяне, а е мисловен сблъсък и задълбочен диалог на двустранни, междучовешки отношения и култура, обмен между Китай и България", казва посланикът на Китай в София Дун Сяодзюн.


Официалното начало на китайското лято в България е на 20 юни с откриването на изложбата "Покана за вълшебство – изкуства на чаените чаши" с изделия от специфична лилава глина от региона Исин, изпечени на специални дървени пещи. Включен е също и небезизвестният бял порцелан със сини шарки, както и порцелан, получен при реакцията на сода с високата температура на пещта. В следващите два дни, в китайския културен център, ще има серия от събития под мотото "Чай за хармония – културен салон" и прожекция на документални филми на Симеон Идакиев. На 23 юни е предвидена среща на български и китайски фирми за производство на чай:

"Чаят е международна визитка на Китай с дълга история и богата култура. ООН обяви 21 май за Международен ден на чая, а през миналата година китайските традиционни техники за приготвянето му и чаените обичаи бяха включени в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО – пояснява посланик Дун Сяодзюн. – С цел популяризиране на китайската чаена култура и насърчаване на обмена ѝ с различните културни традиции по света Министерството на културата и туризма на Китай провежда глобална инициатива наречена Чай за хармония. И ние организираме серия от събития в рамките на тази международна кампания и във вашата страна" – казва китайският посланик у нас.


Безспорен акцент в лятната програма е първият по рода си фестивал "Драконови лодки в България", който се организира на езерото Панчарево на 24 и 25 юни с вход свободен. Датата не е случайна и е свързана с лятното слънцестоене– тази година 22 юни е петият ден от 5-ия месец в китайския календар, когато се организира един от четирите големи китайски празника – Дуану или Фестивал на драконовите лодки в Китай. Познат е още като Фестивал Джунсяо, чествайки верността и благочестието, а традицията му ни връща 2300 години назад във времето.

"Състезанията са реално спорт, но ние не правим спортно събитие, а фестивал, което е всъщност китайската традиция, популярна в цял свят– пояснява специално за Радио България Влад Гицоайка, учредител на сдружение "Фестивал "Драконови лодки" и председател на управителния съвет. – Състезания с драконови лодки са честа гледка във Франция и Германия, а Унгария набира огромна популярност в последните години. Интересното е, че състезанията задължително са придружени от съпътстваща културно-забавна програма, която подобно на българския народен събор, включва музика, вкусна храна, срещи с приятели, забавления за малки и големи, тенти с изложители. Истински празник и междукултурно преживяване за всички."

Самата драконова лодка е много впечатляваща и красива, допълва Влад Гицоайка.

"Прилича на традиционните състезателни кану каяци, но много по-дълга, фина, аеродинамична, с голяма драконова глава отпред, а тялото ѝ е изрисувано с люспи. Дължината ѝ е 12 метра с 22 места в нея. 20 са гребците, има един водач, който стои отпред и бие тъпан, и отзад един кормчия. Има и по-малки лодки с по десет гребци. Тъпанът и ритъмът, който се създава всъщност е много близък до този на българския тъпан" – разказва Гицоайка.

В състезанията могат да участват хора от различни възрасти и подготовка и това ги превръщат в идеален вариант за корпоративен спорт. Трябва да има дисциплина, екипна работа и затова е чудесна активност за колегиални екипи. В България до този момент има само шест подобни лодки – по две във Видин, София и Пловдив.


По повод първия фестивал и с помощта на Китайското посолство, у нас ще пристигнат още 12. А през 2025 година в град Русе ще се проведе Световното клубно състезание с Драконови лодки. Очаква се в него да участват над 100 екипа, а в крайдунавския ни град да пристигнат близо 40 000 ентусиасти от цял свят. "За да има интерес хората трябва да разберат какво представлява този спорт" – признава Влад. Затова Сдружението подготвя фестивал в Русе през септември, с участници от Чехия и Унгария.

Танците са друг важен акцент в програмата на първия Китайски културен сезон това лято. През юли в България пристига Фолклорен танцов ансамбъл към Пекинската танцова академия. Те ще вземат участие в международните фолклорни фестивали "Витоша" в София (27-о издание), "Фолклорна магия на Мездра" (трето издание), в юбилейното 25-о издание на фолклорния фестивал във Велико Търново и в 21-вото издание на младежкия фестивал "Фолклор без граници" в град Добрич. Програмата им ще бъде своеобразно турне из България, с усмивка казват организаторите. Танцьорите от Пекин ще участват и в китайско-български уъркшоп за обмен на танцови практики в партньорство с Фолклорен ансамбъл "Чинари".

"За нас това е предизвикателство, но не ни е за първи път – казва основателят и директор на българския фолклорен ансамбъл Асен Павлов. – Преди три години "Чинари" имаше възможност онлайн да обучава артисти от Пекинската академия на едни от най-характерните български танци от шопската географска област и те се справиха впечатляващо. Сега ще имаме още една възможност да се хванем ръка за ръка в ритъма на българските хора. По време на самия уъркшоп на 21 юли, освен танцови стъпки ние ще представим и част от традиционните български носии със специфични им шевици, както и традиционните български инструменти – гайда и тъпан. Тъпанът е препратка към традиционните перкусионни инструменти на Китай. Гостите от Китай пък ще ни покажат свой национален танц, който ще включим в репертоара на "Чинари"."

Атанас Маев, основател и директор на "Дерида денс център" в София обяви резиденция на двама китайски артисти през юли, които ще имат възможност не само да представят своята работа в областта на съвременния танц, но и да се потопят в местната култура. "Те ще живеят и работят с български колеги и накрая ще представят резултата от този процес на сцената на Дерида на 31 юли и 3 август. Така ние им даваме възможност да станат част от европейската сцена за съвременен танц", казва Маев. Той е категоричен, че именно артистите са тези, които изграждат културните пътеки, по които минават миротворците в днешния свят:

"Културата е дипломат номер едно в света. И събития като тези ни позволяват да покажем, че тези културни мостове могат да помогнат на всички нас, които мечтаем да живеем в мир и да споделяме по някакъв начин твореца в себе си, който ще трябва да се доказва в следващите години на изкуствен интелект."

Защо сме свидетели на засилено китайско културно присъствие в България и какви са възможностите на българския бизнес да впечатли Азиатския тигър? Отговор на тези въпроси ще откриете в предаването ни “България днес” от 9 ноември 2022 г. чуйте ТУК.

Снимки: Facebook/cccsofia2018, Facebook/DragonBoatFestivalBG


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37