Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпреки по-високите цени мюсюлманите усилено се готвят за Курбан байрам

Снимка: БГНЕС-архив

По-скъп Курбан байрам ще посрещнат мюсюлманите в Кърджалийско. Цените на жертвените животни са два пъти по-високи от миналата година. Разходите за празника също са увеличени. Но вярващите ще спазят традициите и семействата ще се съберат, като някои роднини ще пропътуват хиляди километри към дома. Курбан байрамът е следващата седмица и подготовката напредва, съобщи „Радио Кърджали“ на БНР.

Традицията на Курбан байрам да се коли животно идва от преданието за пророка Ибрахим. Той се помолил да бъде дарен с момче и ако това стане, да го принесе в жертва на Бога. Когато пророкът тръгнал да изпълнява своя обет, Бог поставил на жертвеника вместо детето коч. Затова на всеки Курбан байрам се принася в жертва обредно мъжко животно.

Курбан байрамът започва на 27 юни в деня арифе, в който мюсюлманите отдават почит на починалите близки. Същинският празник е ден по-късно и започва с празнични молитви в джамиите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Не е обсъждано изпращането на български войници в Украйна

Никога не е обсъждано изпращането на български войници в Украйна, заяви служебният премиер Димитър Главчев след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в София. "За мен това е типичен пример за хибридна атака и дезинформация. Нека..

публикувано на 27.05.24 в 15:22
Новият сливенски митрополит Арсений

Сливенска епархия има нов митрополит, пред Синода го посрещнаха с възгласи "Недостоен"

В многовековната ни църковна традиция миряните винаги са посрещали новия свещенослужител или владика с възгласи "Достоен". Така те показват уважението си, с надеждата той мъдро да води паството към духовно спасение. Не така обаче беше посрещнат от..

публикувано на 27.05.24 в 15:15

Премиерът призова за по-голямо присъствие на НАТО в Черно море и Западните Балкани

Основната цел на НАТО не е да воюва, а да предотврати войната. Силни сме, защото сме обединени. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда в София. „НАТО е..

публикувано на 27.05.24 в 10:34