Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

България готви производството на снаряди за Украйна по стандарта на НАТО

Снимка: БГНЕС

България подготвя нов транш военна помощ за Украйна, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред парламентарните комисии по отбрана и по външна политика. Той и външният министър Мария Габриел бяха изслушани заради предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс. Помощта е според украинските потребности и нашите възможности, както реши парламента, добави Тагарев. Сравнима е по обем и видове с първия изпратен пакет. Към този момент не се дискутира предоставянето на основни бойни машини. Съвсем скоро България ще се присъедини към споразумението за предоставяне на 1 млн. снаряда за Украйна, потвърди Тагарев.

България не е напълно готова да произвежда 155 мм снаряди и готви проекти за тяхното пускане. Те ще се финансират от Еврокомисията. Военните заводи в Сопот работят на пълни обороти и произвеждат използваните от Украйна 152 и 122 мм. боеприпаси, каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов пред комисията по отбрана.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Вдигат заплатите на университетските преподаватели със задна дата

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 г. Решението е взето след като преподавателите заплашиха със стачка на..

публикувано на 15.05.24 в 17:35

Над 38 хил. българи са подали електронни заявления за участие на изборите от чужбина

Над 38 хиляди са потвърдените заявления за гласуване в чужбина, подадени от сънародниците ни чрез електронната система на Централната избирателна комисия. В полунощ изтече срокът, в който българите зад граница можеха да заявят желанието си да..

публикувано на 15.05.24 в 10:55

Професионалното прегаряне се среща най-често сред хората с обществено значими професии

Физическото и психично здраве на хората, и то през целия жизнен цикъл, е   на фокус в дните от Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW – 13-17 май). Инициативата насърчава сътрудничеството между медицинските специалисти в Европа, подчертава..

публикувано на 15.05.24 в 10:15