Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представиха приоритетите на правителството пред посланиците от ЕС и САЩ

Снимка: БГНЕС

Новото редовно правителство работи за политическа стабилност в България, която да осигури добри условия за инвестиции и да повиши жизнения стандарт на хората. Това заяви премиерът акад. Николай Денков на срещи с посланиците на държавите от ЕС и на САЩ. 

Липсата на стабилност през последните над 2 години е основна пречка за по-голяма активност както на европейския, така и на американския бизнес, стана ясно от разговорите. Заедно с външния министър Мария Габриел премиерът представи приоритетите на правителството и законодателната му програма.

Основните външнополитически теми за България са влизането в Шенген и в еврозоната, подчертаха Денков и Габриел. България ще активизира усилията, за да покрие критериите на САЩ за отпадане на визовия режим и премиерът лично ще следи процеса.

С посланик Кенет Мертен е обсъдено и сътрудничеството в областите на сигурността и на ядрената енергетика. За да се активизират двустранните бизнес контакти, САЩ ще изпратят поне две нови търговски аташета, е казал Мертен.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Концерти, видео-мапинг и тържествени церемонии по повод Деня на Европа в България

Отбелязването на Деня на Европа на 9 май започва през 1986 година. Решението за обявяването му е взето на  срещата на високо равнище на Европейската общност в Милано на 28-29 юни 1985. За да сложат край на множеството междуособици в Европа,..

публикувано на 09.05.24 в 06:05

Очакват се значими валежи в 10 области в Западна България

В четвъртък, 9 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 12°. През деня ще е облачно и дъждовно. По-значителни валежи се очакват на запад. Максималните температури през деня ще се понижават и ще са от 16 до 21°, в..

публикувано на 08.05.24 в 20:05

Главчев пред западните посланици: Амбицията ни е през 2025 г. да въведем еврото

На среща с посланиците на страните членки на ЕС, САЩ, Обединеното Кралство и Швейцария служебният премиер Димитър Главчев заяви, че основната задача на оглавяваното от него правителство е провеждането на свободни и честни избори. Но..

публикувано на 08.05.24 в 16:21