Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Белград ще е домакин на EXPO 2027

Между 5 кандидата от 4 континента Генералната асамблея на Международното бюро за изложби (BIE) в Париж избра Белград за домакин на специализирано международно изложение - ЕXPO 2027. Между двете еврокандиидатури на Малага в Испания и на сръбската столица, България подкрепи Белград. Изложението ще е 3 месеца и е посветено на световния спорт и музика. За форума в централната част на Белград ще бъдат построени стадион, търговски комплекс и панаирна палата. Идеята е, че обединени в зелена алея, те ще се превърнат в "градски оазис" и атрактивно средище за туристите и гражданите. Председателят на Сръбската търговска камара Марко Чадеж изтъкна, че проектът ще разкрие хиляди работни места и ще привлече стотици хиляди туристи, предава RTS.

Румъния се готви да стане най-големият производител на природен газ в ЕС

ОМV Petrom и Romgaz взеха окончателното решение да инвестират 4 млрд. евро в добива на газ от проекта "Нептун дийп" (Neptun Deep) в Черно море. Началото на производството е планирано за 2027 г. Като за за целия срок на експлоатация ще се изтеглят около 100 млрд. куб. м. газ. “Румъния ще стане най-големият производител на природен газ в ЕС и нетен износител на природен газ, укрепвайки сигурността на доставките”, се казва в прессъобщение на едната добивна компания. Периметърът на "Нептун Дийп" в Черно море е с площ от 7500 кв. км. и се намира на разстояние приблизително 160 км от брега, във води с дълбочини между 100 и 1000 м. Първите залежи там бяха открити през 2012 г. Общите разходи за проучване и оценка до момента възлизат на над 1,5 млрд. евро, отбелязва телевизия Digi24. 

Европарламентът отложи гласуването на доклада за напредъка на Скопие към ЕС

Българският евродепутат от „Обнови Европа“ Илхан Кючюк, който е докладчик за Северна Македония, поиска отлагане на гласуването в Европарламента на доклада за напредъка на Скопие към ЕС. Гласуването беше предвидено за 27 юни. Към проектодоклада евродепутати са внесли над 290 поправки. „Убеден съм, че предстоящият период преди гласуването на доклада ще е сериозен тест за политическия елит в Северна Македония и ще измери готовността на страната да продължи по пътя на евроинтеграцията, чрез провеждане на необходимите конституционни промени. В противен случай, критиците, които не вярват в европейските аспирации на Северна Македония, може да се окажат прави. И в двата варианта, Европарламентът ще има ясна линия, по която да гласува доклада с голямо мнозинство през есента“, каза Кючюк, цитиран от БГНЕС.

През юни Одринска Тракия засиява в лавандулово лилаво

Богата реколта на лавандула очакват в Одринска Тракия, където беритбата започна. За 8 години тя се превърна във водещата маслодайна култура в Тракия, посочи директорът на Института за земеделски култури д-р Аднан Тюлек. “България е страната, където се произвежда най-много лавандула. Сътрудничеството с България се оказа важен опит за привличане интереса на местните фермери и да се превърне лавандулата във водеща за тракийската област", казва Тюлек. Площите са нараснали 260 пъти до 3600 декара. За популяризиране на посевите в Одрин всяка година през юни се провежда фестивалът “Дни на лавандуловите полета”, който привлича около 100 000 туристи. Литър лавандулово масло струва 120 евро. От 100 кг лавандула се добива 2 литра масло. От декар добивът е до 8 кг. масло. Съпътстващо фермерите добиват и над 15 кг. пчелен мед от декар, предава БТА.

Без обща среща Вучич-Курти в Брюксел договориха примирие за Северно Косово

Еврокомисарят по външната политика на ЕС Жозеп Борел обяви, че в Брюксел е постигнато съгласие да се проведат най-скоро нови местни избори в 4-те доминирани от сърби общини на Северно Косово. Съобщението идва след проведени отделни срещи с президента на Сърбия Александър Вучичи с премиера на Косово Албин Курти. "Представихме на двете страни ясните ни очаквания: на Косово - веднага да замразят полицейските операции в общините в Северно Косово, а четиримата кметове временно да изпълняват задълженията си извън общинските сгради. За Сърбия - да гарантира, че протестиращите ще се оттеглят от общинските сгради заедно с косовските полицаи. Че ще бъдат освободени задържаните 3-ма косовски полицаи и че косовските сърби безусловно ще участват в новите избори“. Борел призна, че няма сближаване на позициите между двете страни.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: bie-paris.org, europarl.europa.eu, OMVPetrom, TurhanÜlgüdür/EdirneLavantaTarlaGünleri, БТА/АП

По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

Козите в помощ на горите – иновация в предотвратяването на горските пожари

В началото на лятото, когато температурите все още не са толкова високи, а пролетните дъждове са достатъчно обилни, изглежда че е рано да се говори за горски пожари. Но според експертите, ако отсега не се вземат превантивни мерки, в идните месеци..

публикувано на 03.06.24 в 10:35

Изложба подпомага деца на загинали пожарникари

"С очите си видях опасност" – така е наречена благотворителната изложба, която може да бъде видяна от 4 до 21 юни в галерия "Икар" в София. Експозицията е в подкрепа на деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения..

публикувано на 03.06.24 в 08:35

Награждават финалистите в конкурса по програмиране CodeIT

На 3 юни ще се състои церемонията по награждаване на финалистите в 24-ото издание на конкурса по програмиране CodeIT. По традиция състезанието се провежда под патронажа на държавния глава - президента Румен Радев. Тази година участниците са от България,..

публикувано на 03.06.24 в 06:30