Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Находище на родопски лопен – село Дрангово“ е най-новата защитена местност

Родопски лопен
Снимка: БГНЕС

Със заповед на министъра на околната среда и водите Юлиян Попов “Находище на родопски лопен – село Дрангово“ е обявена за защитена местност. Територията се намира в землището на кърджалийското село на площ от 80,818 дка.

Родопският лопен (Verbascum spathulisepalum) е един от най-редките видове растения в българската флора, включен в Червената книга на Република България в категорията “Застрашен”. Той се среща само в Източните Родопи и в някои части на Гърция.

Промяната на статута на местността ще допринесе за опазването и на други значими растителни видове - Родопска етионема (Aethionema rhodopaeum), Фетлерово плюскавиче (Silene fetlerii), Яласова мащерка (Thymus jalasianus), Странджанско сапунче (Saponaria stranjensis).





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчев и топъл петък

В петък, 7 юни, ще бъде слънчево. Следобед над планинските райони ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали. Ще духа слаб вятър, предимно от изток. Максималните температури ще бъдат между 28° и 33°, в София – около 28°...

публикувано на 06.06.24 в 19:40

България днес - 6 юни 2024 г.

В „България днес“ на 6 юни се отправяме към Милано за фестивала „Светът у дома“, чиято цел е взаимното опознаване и диалогът между различните общности на територията на италианския мегаполис. България участва за първи път като единствен представител на..

публикувано на 06.06.24 в 19:00
Росица Матева

6100 кандидати за депутати, от които 1826 жени, ще се борят за доверието на избираталите

На 9 юни избирателите ще имат на разположение общо 9356 машини за гласуване в страната и 245 в чужбина, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева пред бТВ . Тя уточни, че ако по някаква причина в дадена секция..

публикувано на 06.06.24 в 13:28