Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военният министър Тодор Тагарев: Съюзниците да ни помагат за сигурността в Черноморския регион

Снимка: БГНЕС

България трябва да осигури възможност на нашите съюзници да ни помагат за сигурността в Черноморския регион с разузнавателни и други средства – например т.нар. кинетични. Тази позиция е изразил военният министър Тодор Тагарев на среща с военните ни аташета и в присъствието на министър-председателя Николай Денков, началника на отбраната адм. Емил Ефтимов и ръководителя на военното разузнаване ген. Венелин Венев. Според министъра това трябва да стане независимо от конвенцията от Монтрьо, забраняваща престоя на военни кораби на нечерноморски държави за повече от 21 дни в Черно море. Тодор Тагарев е казал още, че страната ни трябва ефективно да осигури предно разполагане на съюзниците ни на наша територия, а многонационалната бойна група да прерасне в бригада.  

От своя страна, премиерът Николай Денков е заявил, че България издава смесени сигнали към партньорите ни от НАТО и ЕС – това е посяло разделение в обществото и се е превърнало в проблем за националната сигурност. “Поради злоупотреба с някои исторически факти, поради умишлено създаване на напрежение и разделение в обществото, ние все още не се възползваме от възможностите, които ни дава участието в тези два мощни съюза”, е изтъкнал той, цитиран от БНТ. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гледка от Кървав камък в Краището

Гръмотевични бури в Западна и Централна Северна България в понеделник

В понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в..

публикувано на 02.06.24 в 19:05

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36

1800 българи извървяха 120 км по пътя на Ботевата чета от Дунав до връх Околчица

В различни градове на страната с военни ритуали, поднасяне на венци и други прояви българите почетоха паметта на поета-революционер Христо Ботев и други герои, загинали за свободата на България. Беше обявен успешният край на 76-ото издание на Националния..

публикувано на 02.06.24 в 13:24