Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС спря процедурата за избор на нов главен прокурор

Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет единодушно спря процедурата за избор на нов главен прокурор до приключването на започналото дело в Конституционния съд. Тя ще бъде възобновена, след като съдът се произнесе по искането на бившия главен прокурор Иван Гешев за обявяване на противоконституционни няколко разпоредби от НПК, включително за намаленото мнозинство при избора и освобождаването на държавния обвинител.  

На заседанието предстои изслушване на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов и на правния съветник на Антикорупционния фонд Андрей Янкулов за участието на магистрати в аферата "Осемте джуджета" (завземане на бизнес чрез участието на правоохранителните органи). Ще бъде обсъдена и темата за опит за натиск върху членовете на ВСС, инициирали предложението за предсрочното освобождаване на Иван Гешев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Козите в помощ на горите – иновация в предотвратяването на горските пожари

В началото на лятото, когато температурите все още не са толкова високи, а пролетните дъждове са достатъчно обилни, изглежда че е рано да се говори за горски пожари. Но според експертите, ако отсега не се вземат превантивни мерки, в идните месеци..

публикувано на 03.06.24 в 10:35

Изложба подпомага деца на загинали пожарникари

"С очите си видях опасност" – така е наречена благотворителната изложба, която може да бъде видяна от 4 до 21 юни в галерия "Икар" в София. Експозицията е в подкрепа на деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения..

публикувано на 03.06.24 в 08:35

Награждават финалистите в конкурса по програмиране CodeIT

На 3 юни ще се състои церемонията по награждаване на финалистите в 24-ото издание на конкурса по програмиране CodeIT. По традиция състезанието се провежда под патронажа на държавния глава - президента Румен Радев. Тази година участниците са от България,..

публикувано на 03.06.24 в 06:30