Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За трети път - лятно училище по български език в Тирана

С подкрепата на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" в Тиранският университет за трета поредна година се провежда Лятно училище по български език в Република Албания. Домакин е Катедрата по славянски и балкански езици към Факултета по чуждоезиково обучение на университета в Тирана. Лятното училище се подпомага от Великотърновския университет с учебници и преподавателско участие по проекта за мобилност на европейската програма „Еразъм+“.


Лекциите и практическите занимания се водят от преподаватели във висши училища от Велико Търново, Благоевград, Корча и Тирана, като студентите са разделени в две групи – начинаещи и напреднали. В програмата на лятното училище е предвидено и пътуване до историческия град Берат, където студенти и преподаватели ще се запознаят с исторически следи от средновековната българска държава. В края на заниманията си участниците ще получат сертификати, издадени от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

С успех протече първата седмица от Лятното училище, а интересът на участниците в него е много голям. През изминалите дни студентите са имали възможност да чуят лекции и доклади от доц. д-р Владислав Цонев, ръководител на Катедрата по български език към Филологическия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“, доц. д-р Раки Бело, лектор по български език и литература в Тиранския университет и д-р Миранда Бело, преподавател от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Лекциите бяха посветени на езикознанието и българското културно наследство.


Преподаването на български език е сред приоритетите в международната политика на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", а интересът към езика ни в Албания е голям, което се дължи както на добрите двустранни отношения, така и на българското национално малцинство в Албания.

На  откриването на Лятното училище присъстваха деканът на Факултета по чуждоезиково обучение на Тиранския университет проф. Есмералда Кромида, заместник-деканът проф. Огерта Корути, Н. Пр. Ивайло Киров, посланик на България в Албания, проф. д-р Димитър Димитров, ректор на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий" (онлайн), доц. д-р Адриатик Деряй, ръководител на Катедрата по славянски и балкански езици на Тиранския университет, Асен Пачев, заместник-посланик на България в Албания, Мария Пеева, аташе в българската мисия в Албания, както и преподаватели от Факултета по чуждоезиково обучение на Тиранския университет. Студентка, облечена в българска народна носия, посрещна гостите по стара българска традиция с питка и мед. 

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Отново дъжд – жълт код за валежи в 7 области на Западна и Югозападна България

Във вторник , 14 май, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 7°. През деня облачността ще е значителна, след обяд над Западна България ще има кратки валежи, в планинските райони интензивни. Максималните..

публикувано на 13.05.24 в 19:35

България днес - 13 май 2024 г.

В „България днес“ на 13 май разказваме за международния форум в Атина, посветен на значението на Кирило-Методиевото дело за света, който се проведе на 11 май. По този повод ви срещаме с проф. Константинос Нихоритис – doctor honoris causa на..

публикувано на 13.05.24 в 19:00

България е представена на изложение на книгата в Подгорица

България е представена със собствен брандиран щанд на Международното изложение на книгата и образованието в Подгорица, което продължава до 17 май, съобщи БТА. Щандът е организиран от Посолството ни в Черна гора със съдействието и участието на..

публикувано на 13.05.24 в 14:49