Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Бесарабски българи от Украйна ще участват в конкурсната програма на "Рожен-2023"

Снимка: rozhen.bg

Близо 4000 изпълнители от всички фолклорни области на България ще участват в Националния събор на народното творчество и животновъдство "Рожен-2023", който ще се проведе от 14 до 16 юли. Тази година в конкурсната програма на събора ще се представят и украински фолклорни състави от Болград и с. Криничне, в Одеска област, съобщава Община Смолян, която е организатор на събитието.

Общо 160 певчески и инструментални групи, 195 индивидуални изпълнители, 90 танцови състава и 20 групи за народни обичаи ще се изявяват на 4 сцени в рамките на конкурсната програмасъобщават от Фондация "Наследство в бъдещето".

Украинските състави ще представят Центъра за култура и отдих от Болград и Дома на културата в село Криничне. Част от бесарабските изпълнители, които съхраняват българския фолклор, са участвали и на предишно издание на Роженския събор. Напомняме, че в Одеска област живее компактна група бесарабски българи, които не са изгубили българското си самосъзнание и връзката със старата си родина. На Роженските поляни ще прозвучат енигматичните български песни "Излел е Делю Хайдутин", "Хубава си, моя горо", "Калино моме" и други, в изпълнение на участниците от Украйна. Бесарабските българи ще се включат и в Голямото хоро, което ще се извие в 12 часа, във всеки един от съборните дни.

И още един важен акцент от програмата на Националния съборна народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2023. На 13 юли, ден преди официалното му начало, на Роженските поляни ще бъде открит първият монумент на българското знаме – Пилон "Рожен".

Над 400 реконструктори, артисти, певци, музиканти и каскадьори ще се включат в зрелищен спектакъл с исторически възстановки в подножието на монумента. Тържествената церемония по издигането на националния флаг на Република България на 111 метра височина и откриването на Пилон "Рожен" ще е в 21:00 часа. След това, присъстващите ще извият голямо хоро. Празникът ще продължи с още изненади от организаторите и ще завърши с огнено шоу-заря, съобщава още Фондация "Наследство в бъдещето", инициатори на проекта.

Традицията на поляните в родопския проход Рожен да се представя традиционната българска култура – музика, обичаи, обредност, словесен фолклор, танци, облекла и носии, заедно с традиционния български поминък вече има 125-годишна история.

"Малко събития в България могат да се похвалят с такава годишнина. Продължаваме една традиция, надграждаме я и правим всичко възможно посетителите наистина да отнесат със себе си частица от тази магия, наречена Рожен", категоричен е председателят на фондацията Симеон Караколев.

Вижте още:

Съставила: Венета Николова

Снимки: rozhen.bg

Още от категорията

120 години студентски празник в България

"Най-хубавото нещо в студентския живот на един млад човек е отбелязването на 8 декември" – казва председателят на Национално представителство на студентските съвети в България Даниел Парушев. След времето на изолация и противоепидемични мерки,..

публикувано на 08.12.23 в 11:00

Злато, сребро и коприна – българка съживи старите технологии в изготвянето на кюстендилската носия

Мадлен Божилова Амин е носител на приза "Живо човешко съкровище" на Юнеско за 2021 г. за проект, свързан с изработване на старинната кюстендилска носия,наречена сая. Преди време, българката се завръща от чужбина в родния си Своге и започва да търси..

публикувано на 07.12.23 в 11:10

Кюстендил възражда местна коледна традиция

Приказната Коледа на Кюстендил започва на 2 декември със запалването на светлините на елхата градския площад "Велбъжд". Празнична украса ще грейне и на още няколко от най-оживените места по централната част на града. Коледно градче в центъра на..

публикувано на 02.12.23 в 08:15