Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджет 2023 мина на първо четене в парламента

Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене държавния бюджет за 2023 г. със 156 гласа "за". Подкрепата дойде от депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, а "БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ" бяха против. 
"Toзи бюджет не е революционен, той продължава политики и добри практики, започнати последните няколко години. Успяваме да стоим в 3% дефицит вече трета година и да се разполагаме според кесията си, като това не ощетява българските граждани", смята финансовият министър Асен Василев. От ГЕРБ-СДС въпреки подкрепата заявиха, че бюджетът не решава нито един проблем, нито предвижда сериозна реформа. Според лидерката на БСП Корнелия Нинова с мерките на правителството се блокира работата на малкия и среден бизнес.
В държавната план-сметка са предвидени 69,5 млрд. лева приходи от повече събираемост от НАП и Агенция "Митници", от 100% дивидент от държавните предприятия и от 1,8% икономически ръст. Разходите са 74 млрд. лева, като социалните плащания се запазват – повишени пенсии по швейцарското правило, 780 лв. МРЗ, 504 лв. линия на бедност.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънце и дъжд ще се редуват и в сряда

В сряда, 5 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места в Западна и Централна България ще превали. Ще има гръмотевични бури и условия за градушки. Вятърът ще бъде слаб от..

публикувано на 04.06.24 в 20:49

България днес - 4 юни 2024 г.

В „България днес“ на 4 юни се отправяме към Братислава, за да разберем как и ученици, и учители влизат в час в българското средно училище „Христо Ботев“ – едно от двете държавни български училища зад граница. Разговаряме с изпълняващият длъжността..

публикувано на 04.06.24 в 19:00

Първа мисия по въздуха на Центъра за спешна медицинска помощ

След поредица от тренировъчни полети, медицински екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха днес осъществи първата си мисия. Сигналът към Центъра е бил подаден в 7,30 ч., хеликоптерът е излетял половин час по-късно и след спиране за..

публикувано на 04.06.24 в 14:12