Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джаз музика и традиционни занаяти насред природата – нов фестивал в района на Троян

Националното изложение на художествените занаяти (НИХЗИ) в с. Орешак
Снимка: Facebook/nihzi.oreshak

В разгара на фестивалния сезон стартира нов форум - Джаз Арт Еко фестивал Троян. Той ще се проведе от 14 до 16 юли в Националното изложение на художествените занаяти (НИХЗИ) в с. Орешак. Под мотото"Където Балкана среща Джаза", събитието е насочено към хората, които обичат музика, поезия, визуални изкуства, традиции и природа. Освен концерти, в програмата са включени и еко дейности, както и възможности за присъстващите да открият твореца в себе си, като се докоснат до традиционни за региона занаяти с помощта на троянски майстори-керамици. Желанието на организаторите е да се представи синтеза между богатата история на района и различните изкуства. За целта са предвидени изложби на открито, модно шоу с изработени от естествени и рециклирани материали дрехи, уъркшоп за работа с керамика и еко базар.

Музикантите, които се очаква да застанат на сцената, ще предложат жанрово многообразие. Първата вечер - 14.07, петък – започва с концерт на Станислав Арабаджиев & The Swinging Sparrows, концерт на Flawless trio и концерт на група Акага. На 15.07., събота, ще слушаме Симфониета - Видин с диригент маестро Левон Манукян и солисти: Милица Гладнишка, Иван Велчев и Илиан Божков, концерт на Михаил Йосифов и "Новините в джаза", концерт на Васил Петров. Последната дата - 16.07, неделя - е отредена за Ден на изкуството и поезията - представяне на книги и срещи с поетите Стефан Кисьов, Стойчо Керев, Тошко Савов и много други арт творци. Концертите започват от от 19:00 ч. с безплатен вход за деца до 12 години.


Редактор: Диляна Трачева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37