Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Издигнаха българския флаг над Роженските поляни в Родопите

Снимка: БТА

С народни песни и танци, с тържествен спектакъл пресъздаващ части от "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски, със стихове на Христо Ботев, Иван Вазов и Петко Славейков и реч на президента Румен Радев българското знаме беше вдигнато на 111-метров пилон в местността Рожен в Родопите. Церемонията неофициално постави началото на традиционния събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2023. До 16 юли там ще се изяват 7000 изпълнители от страната, състави от бесарабски българи от Украйна и индивидуални изпълнители от диаспората.

При вдигането на флага президентът каза: “ Нека българското знаме продължи да ни обединява и да ни води към благоденствието на нашия народ!“. Тържественото издигане на флага на Рожен е посветено на 111 години от Освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30

Празнуваме Лазаровден

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Това е първият от трите големи християнски празника свързан с чудото на Възкресението, следван от Цветница и от Великден. Празникът се отбелязва всяка година на различна дата, но винаги в събота преди..

публикувано на 27.04.24 в 06:05

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10